Šverc pasa lutalica iz ex-Yu zemalja unosan biznis: Završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete

Psi lutalice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i u manjoj meri Hrvatske, izvoze se u zemlje Zapadne Evrope, posebno Nemačku i Austriju, pod izgovorom udomljavanja. Međutim, umesto u domovima ljubitelja životinja, nesretni psi završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete pri testiranju oružja, otkriva Aleksandra Obradović za “CdM“.

Godišnje na zapad se prebaci od 300.000 do 400.000 pasa i mačaka iz zemalja bivše Jugoslavije, od čega svega 10% ima šanse da nađe dom i provede svoj život uz prave ljubitelje životinja. Beskrupulozni dileri životinje nabavljaju pomoću partnera u zemljama koje “izvoze“ životinje – najčešće one iz prebukiranih gradskih ili privatnih azila.

Iako im je zbog funkcionisanja na Internetu teško ući u trag, poznato je da postoje dileri – beskrupulozni šverceri životinja koji koriste tajne e-mail adrese, lažne identitete na društvenim mrežama i neregistrovane azile koje prezentuju na Internetu.

Psi lutalice uvezeni na ovaj način u zemlje Zapadne Evrope se koriste na najbrutalnije moguće načine poput testiranje šampona, oružja i eksploziva. Verovali ili ne, testiranje oružja se vrši tako što se pas postavi i onda se u njega puca iz, na primer, novog pištolja ili puške kako bi se proverila vatrena moć.

“Animalistička prostitucija“, kako nazivaju ovu situaciju koja sve više izmiče kotroli, pored Austrije, Švajcarske i Holandije, izuzetno je zastupljena i u Nemačkoj gde na dnevnoj bazi stiže veliki broj pasa namenjen crnom tržištu.

Pored pasa, u poslednje tri godine intenzivno se krijumčare i mačke, a konačno su i mediji počeli ovim da se bave, te se o ovome poslednjih nekoliko meseci pisalo u BiH i u Hrvatskoj. Kako su udruženja za zaštitu životinja otkrila bosansko-hercegovačkim medijima, cena lažno udomljenog psa iznosi od 200 do 300 eura. Pojedini “dileri“ prodaju i oko sto pasa koje lažno spašavaju sa ulica i nalaze im domove u Zapadnoj Evropi, a zapravo ih šalju u sigurnu smrt.

Kako otkrivaju na forumima posvećenim borbi za prava životinja, više pasa biva smešteno u jedan boks, a zatim se od 20 do 30 boksova vozi i po 1.000 kilometara bez pauze za vodu, hranu i fiziološke potrebe. Nesrećni psi na “cilj“ stižu u očajnom stanju, a mnogi i uginu tokom brutalnog transporta. Pojedini psi pokušaju i da pobegnu, ali vrlo često ginu na auto-putevima. A kada kamion dođe na cilj, tamo nema porodica koje će da ih usvoje, već drugi dileri takođe gladni velike zarade.

Ove nesretne životinje svedoci su i žrtve brutalnosti ljudskog roda u 21. veku motivisanog isključivo zaradom. Vreme je da se i policija i sudstvo svih ex-Yu, ali i zapadnoevropskih zemalja angažuje na raskrinkavanju lanaca brutalnog šverca životinja.

Pogledajte još