Šverc pasa lutalica iz ex-Yu zemalja unosan biznis: Završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete

Psi lutalice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Rumunije i u manjoj meri Hrvatske, izvoze se u zemlje Zapadne Evrope, posebno Nemačku i Austriju, pod izgovorom udomljavanja. Međutim, umesto u domovima ljubitelja životinja, nesretni psi završavaju u laboratorijama ili kao pokretne mete pri testiranju oružja, otkriva Aleksandra Obradović za “CdM“.

Godišnje na zapad se prebaci od 300.000 do 400.000 pasa i mačaka iz zemalja bivše Jugoslavije, od čega svega 10% ima šanse da nađe dom i provede svoj život uz prave ljubitelje životinja. Beskrupulozni dileri životinje nabavljaju pomoću partnera u zemljama koje “izvoze“ životinje – najčešće one iz prebukiranih gradskih ili privatnih azila.

Iako im je zbog funkcionisanja na Internetu teško ući u trag, poznato je da postoje dileri – beskrupulozni šverceri životinja koji koriste tajne e-mail adrese, lažne identitete na društvenim mrežama i neregistrovane azile koje prezentuju na Internetu.

Psi lutalice uvezeni na ovaj način u zemlje Zapadne Evrope se koriste na najbrutalnije moguće načine poput testiranje šampona, oružja i eksploziva. Verovali ili ne, testiranje oružja se vrši tako što se pas postavi i onda se u njega puca iz, na primer, novog pištolja ili puške kako bi se proverila vatrena moć.

“Animalistička prostitucija“, kako nazivaju ovu situaciju koja sve više izmiče kotroli, pored Austrije, Švajcarske i Holandije, izuzetno je zastupljena i u Nemačkoj gde na dnevnoj bazi stiže veliki broj pasa namenjen crnom tržištu.

Pored pasa, u poslednje tri godine intenzivno se krijumčare i mačke, a konačno su i mediji počeli ovim da se bave, te se o ovome poslednjih nekoliko meseci pisalo u BiH i u Hrvatskoj. Kako su udruženja za zaštitu životinja otkrila bosansko-hercegovačkim medijima, cena lažno udomljenog psa iznosi od 200 do 300 eura. Pojedini “dileri“ prodaju i oko sto pasa koje lažno spašavaju sa ulica i nalaze im domove u Zapadnoj Evropi, a zapravo ih šalju u sigurnu smrt.

Kako otkrivaju na forumima posvećenim borbi za prava životinja, više pasa biva smešteno u jedan boks, a zatim se od 20 do 30 boksova vozi i po 1.000 kilometara bez pauze za vodu, hranu i fiziološke potrebe. Nesrećni psi na “cilj“ stižu u očajnom stanju, a mnogi i uginu tokom brutalnog transporta. Pojedini psi pokušaju i da pobegnu, ali vrlo često ginu na auto-putevima. A kada kamion dođe na cilj, tamo nema porodica koje će da ih usvoje, već drugi dileri takođe gladni velike zarade.

Ove nesretne životinje svedoci su i žrtve brutalnosti ljudskog roda u 21. veku motivisanog isključivo zaradom. Vreme je da se i policija i sudstvo svih ex-Yu, ali i zapadnoevropskih zemalja angažuje na raskrinkavanju lanaca brutalnog šverca životinja.

Pogledajte još
3 komentara
 1. Marina Mo says

  Ovo se dešava već skoro dve decenije, uz podršku vlasti, veterinarskih inspektora koji se prave ludi, predsednika opština koji čine sve da se problem velikog broja pasa na ulicama ne reši. To se radi namerno i svesno, kako bi se korupciono korišćenje sredstava iz budžeta, trpalo u sopstvene džepove. Nikada gore nije bilo. Psi se izvoze bez titar testa, bez čipova ili sa lažnim čipovima. Umešan je vrh. Lažna Udruženja za zaštitu. Inače, mnogo bi bilo bolje ne zvati pse lutalicama, već beskućnicima, što oni i jesu, jer psima nije do lutanja, već do doma. Nažalost. teško ga nalaze, pored ove udruženje pseće mafije . Situacija je i gora nego što je ovde opisana.

  1. Marina Piacentini says

   I KO UZNEMIRAVA pravnim utem te svercere, lazne zastitare…Osim tu i tamo pljuvacine na FB-u, po sistemu ,,smejala se serpa loncu,, …KO ….NE VIDOH NESTO…

 2. Tajana says

  Zato pojedinci dizu graju kad pitam gdje pas ide.! A ti isti pojedinci kao da su sišli s modne piste. A mene dotukla briga oko zivotinja. I zdravstveno i financijski, o fizičkom izgledu da ne govorim. Dobro bi i meni bilo da stavim 300 eura po psu u džep! Ali ne znam da bih mirno spavala.! To nije moj cilj. Ali svatko ima svoj izbor. Samo, nadam se da znaju da se u zivotu sve vraća. Sve stize na naplatu kad tad.

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.