Slavni Robert Redford se bori protiv rudnika na Aljasci

Eksploatacija rudnika bi trebalo da pomogne razvoj jugozapada američke Aljaske i glumac u svom blogu na Huffingtonpostu navodi da on nije protiv vađenja rude, već smatra da je velika greška da se on postavi na tom mestu, koje je raj na zemlji. On je zato pokrenuo akciju na svom blogu na Hafington postu i oglasom u Njujork tajmsu koji je finansirao Savet za odbranu prirodnih resursa.

U oglasu se od angloaustralijske rudarske kompanije „Rio Tinto" i firme „Anglo ameriken" iz Londona traži da zaliv Bristol „ostave na miru". Redford inače rudnik opisuje kao katastrofu u nastajanju, dok predstavnici kompanija tvrde da mogu da se bave vađenjem ruda bez nanošenja štete ribama.

Kako navodi u svom blogu desetine miliona lososa, prolazi kroz ovaj rajski vrt, hraneći tako, ne samo mnogo medveda, kitova, foka i orlova, već i starosedeoce na ovom delu Alaljaske koji ovde žive hiljadama godina.

" Losos je kičma ovog regiona, koja pomaže komercijalnu ribarsku industriju vrednu oko 480 miliona dolara godišnje."

On ističe i da je došlo vreme da predsednik Obama učini krucijalan korak , da iskoristi svoj autoritet i da zaustavi ovu katastrofu.

Pogledajte još