Spisak namirnica koje treba izbegavati kad ste na dijeti

1. Beli hleb

Iako znate da je beli hleb loš izbor kada ste na dijeti, iskušenje uvek postoji, ili ga jednostavno volite i ne možete da ga se odreknete. Ipak, beli hleb nema nikakvu nutritivnu vrednost i sadrži loše ugljenje hidrate koje vaše telo tretira poput šećera i one se deponuju u masnim naslagama.

2. Pahuljice

Neke vrste pahuljica i žitarica koje jedete za doručak, ponekad sadrže više veštačkih od prirodnih sastojaka. Tu su razni aditivi, veštački zaslađivači, boje... Međutim, teško im je odoleti, posebno ako želite nešto lagano za užinu. Ipak, imajte na umu da je to loše za vašu liniju. Potrebno vam je nešto što ima nutritivnu vrednost i što ne mora da sadrži velike količine zaslađivača, da bi bilo slatko.


3. Biljno ulje

Biljno ulje je loš izbor ukoliko ste na dijeti, jer sadrži velike količine masti i teško se prerađuje. Međutim, postoje alternativna rešenja kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje i suncokretovo ulje.

4. Punomasno mleko

Našem telu je potreban kalcijum, pa ako je moguće da u dijetu uključite i mlečne proizvode, to bi bilo odlično. Ipak, trudite se da izbegavate punomasno mleko. Obrano mleko je odlična alternariva, a još bolje rešenje bilo bi sojino ili bademovo mleko.

5. Krompir

Iako postoje dijete koje su zasnovane na krompiru, to je ipak povrće koje bi trebalo da izbegavate, ukoliko želite da smršate. Krompir je posebno štetan po liniju ukoliko je pržen u vidu čipsa i pomfrita. Ukoliko ga jedete povremeno, to ne može da naškodi, ali je i u tom slučaju bolje da budu kuvani, pečeni u rerni ili u vidu pirea. Kuvani krompir je mnogo zdraviji od pečenog.

6. 100% Voćni sok

Prirodni voćni sokovi, jedan su od najgorih neprijatelja svake dijete. Ukoliko želite da smršate bolje je da pijete sveže ceđene sokove, ili jednostavno jedite voće, jer većina kupovnih sokova sadrži dosta aditiva, koncentrata voća i šećera.

7. Gazirani napici

Gazirani napici strogo su zabranjeni tokom dijete, čak i kada se radi o dijetetskim sokovima i onima koji ne sadrže šećer. Gazirani sokovi sadrže velike količine šećera, a oni bez šećera imaju mnogo zaslađivača. Ukoliko ste na djeti, kada je tečnost u pitanju, trudite se da unosite što više vode, ona je najbolji izbor.

8. Brza hrana

Nema potrebe posebno isticati štetan uticaj hrane iz fast fuda kada ste na dijeti. Ukoliko ste se odlučili za više obroka u toku dana trudite se da jedete što zdravije i pokušajte da nađete zamenu za vaše omiljene grickalice. Danas sve ima svoju niskokaloričnu ili dijetetsku varijantu, pa to ne bi trebalo da bude težak zadatak. Klonite se čipsa, kolača, bombona, torti, restorana brze hrane, koliko je god to moguće i trudite se da im nađete zdravu zamenu.

9. Mesne prerađevine

Kada ste na dijeti, kupovina namirnica može postati prava noćna mora. Može vam se desiti da izaberete hranu koja uopšte nije dijetalna, a da toga niste ni svesni. Na primer, na delikatesu možete uzeti pileće ili ćureće meso, misleći da ima manje kalorija, ali pogrešićete. Sve mesne prerađevine goje mnogo više od običnog svežeg mesa. Zato bolje izaberite komad svežeg mesa, nego bilo kakvu prerađenu alternativu.

10. Puter od kikirikija

Puter od kikirikija je zdrav do neke mere, ali ukoliko ste na dijeti trebalo bi da ga izbegavate, posebno ako ga često jedete. Proteini koje sadrži su dobri za vaš organizam, međutim vodite računa o tome koliko ga unosite i pokušajte da ga kombinujete sa zdravom hranom.

B92.net

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.