Franc Ferdinand

Najavljeni su kao najveće zvezde prve večeri na Main Stage-u. Svojom trenutnom popularnošću na svetskoj sceni verovatno su to i zaslužili. Momci iz Glazgova definitivno su opravdali očekivanja i zaslužili  svu onu pažnju i priznanja koja u ovo trenutku imaju.
Oni su "Franz Ferdinand", bend koji je dobio ime po trkačkom konju, koji je opet dobio ime po svima nama dobro poznatoj istorijskoj ličnosti. Nije njihovo ime jedino što u njihovoj priči privlači pažnju. Počeli su u napuštenim skladištima, pravili su prave žurke kombinujući muziku i druge vrste umetnosti, policija im je zabranjivala žurke, ali oni su i dalje svirali, i njihova popularnost je rapidno rasla. Od 2003. godine kada su snimili debi album “Franz Ferdinand” dostigli su skoro neverovatnu popularnost u svetu. Oni koji su slušali kako ovi momci uživo zvuče, smatraju je potpuno zasluženom!
Njihovu muziku karakterišu  indi ili art rock, mada se  prepoznaju uticaji grupa "Beatles", "Stones", "Pistols"…
Retko ko bi očekivao od momaka njihove konstitucije i izgleda da imaju toliko energije na bini. Od prvog do poslednjeg momenta svirke, Alex Kapranos, Robert Hardy, Nick McCarthy i Paul Thompson davali su sve od sebe da i nas ubede da su vredni prašine koja se oko njih diže.
Publiku su “dobili” i time što su im se obraćali na srpskom: “Dobro veče”, “Hvala” …
Sjajna svirka i fenomenalna atmosfera. Predvođeni energičnim frontmenom i pravim šoumenom, pevačem i gitaristom Alexom Kapranosom, koji je sve vreme komunicirao s publikom, momci iz grupe "Franz Ferdinand" oduševili su publiku.
Tako da je bilo dovoljno da na kraju kažu samo “Živeli!” 

Ljiljana Zdravković


.

Pogledajte još