Bundeva za dobar imunitet i vitkost

Sastav i lekovitost bundeve

Boja bundeve ukazuje da je ova namirnica bogat izvor beta karotena.

Beta karoten je snažan antioksidans koji štiti organizam od uticaja slobodnih radikala, jača imunitet i sprečava razvoj malignih tumora.

Uz njega tu su i vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i mineralni sastojci kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe.

Lekovita svojstva bundeve već su odavno poznata u narodnoj medicini.

Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i creva. Pomaže kod zatvora i upale debelog creva. Bundeva je diuretik, zbog toga se preporučuje osobama s artritisom i gihtom.

Bundeva štiti zdravlje očiju, jer je bogata karotenoidima. Sita je i siromašna kalorijama, zbog toga je idealna namirnica za mršavljenje.

Ova namirnica pomaže u smanjenju holesterola u krvi. Oblog od sveže izrendane bundeve primenjuje se za ublažavanje bolova od proširenih vena. Kašika soka bundeve dnevno zaštitiće vas od bolesti bešike, bubrega i prostate.

Kao maska za lice bundeva je prikladna za problematičnu kožu. Bundeva ne samo da neguje i hrani kožu, nego ju i štiti od raka - pokazuju najnovija istraživanja.

Bundevu možete jesti sirovu, kuvanu ili pečenu. Od nje možete pripremati rižota, pire, čorbe, kolače i sokove. Uz nju pristaju začini poput peršuna, majčine dušice, lovora, muskatnog oraščića, đumbira i cimeta.

Bundevine semenke

Bundeva se uzgaja ne samo zbog jestivog ploda nego i zbog semenki. Semenke bundeve bogate su kvalitetnim proteinima i mastima. Obiluju i aminokiselinama, triptofanom, glutamatom, vitaminima E i B, bakrom, manganom, kalijumom, gvožđem, cinkom i selenom.

Imaju visok udeo kalorija, čak 559 na 100 grama. Zato je preporučljivo da ih kupite neočišćene, tako da se zabavljate čišćenjem i ne pojedete previše.

Zbog prehrambenih vlakana preporučuju se u ishrani svih grupa ljudi, bez obzira na pol i doba, da bi se održavala i osiguravala pravilna peristaltika creva i sprovodila delotvorna detoksikacija organizma. Deluju umirujuće, antistresno, antioksidativno, a uz to snižavaju holesterol i poboljšavaju pamćenje.

Možete ih jesti sirove, koristiti u pripremi namaza ili dodavati u hleb, variva, kolačiće.

Semenke dokazano pomažu kod povećane prostate i olakšavaju mokrenje.

U Bugarskoj, Rumuniji, Turskoj i Ukrajini stope bolesti prostate su niske, jer su tamo bundevine semenke deo svakodnevne ishrane.

Bundevino ulje

Od semenki bundeve se pravi ulje - jedno od najhranjivijih vrsta ulja. Ono je odličan izvor esencijalnih masnih kiselina, antioksidanata, vitamina i sterola.

Ulje semenki bundeve deluje kao diuretik, poboljšava kvalitet sperme i zdravlje kože, jača imunitet, sprečava dijabetičku nefropatiju i uravnotežuje hormone. Poznato je i po blagotvornom delovanju na prostatu.

Ulje semenki bundeve obično se koristi u pripremi salata, ali može se dodavati u čorbe i šejkove.

I semenke i ulje poznato su sredstvo narodne medicine za teranje glista i drugih crevnih parazita.

B92.net

Pogledajte još