Gasi se više od 70 odsto auto škola

Stručnjaci procenjuju da će se od 1.000 autoškola ugasiti dve trećine, i više od 1.500 instruktora ostati bez posla.

Kako izveštava RTS, usled stalnog najavljivanja u poslednje dve godine da će obuka poskupeti i trajati duže, u samo jednoj godini obučeno je oko 100.000 vozača. Obuka je sa 300 povećana na 650 evra, a umesto 40 mora da se pohađa 80 časova, pa će svi koji do 25. januara završe obuku po starom, morati na dodatnih 6 časova i polagaće po novom.

Iz Zajednice auto škola upozoravaju da će se, zbog manjeg interesovanja, ugasiti više od 70 odsto auto škola. Jer, da bi organizovali obuku, potrebna je grupa od najmanje deset polaznika, koliko ih sada nema u celoj zemlji.

Spasoje Manojlović iz Zajednice auto-škola Srbije kaže da 25. januara neće biti dovoljno polaznika da se održi nijedan čas.

"To znači da će mnoge autoškole morati da smanjuju automatski kadar, tako da će veliki broj instruktora ostati bez posla i pitanje je šta će ljudi uopšte moći da rade i koliko će autoškola opstati", navodi Manojlović.

Instruktori, svesni da će u naredne dve godine biti manje posla, moraju na doškolovavanje, koje teško mogu da plate.

Instruktor auto-škole "Desetka plus" Radan Cvijović objašnjava da doškolovavanje za instruktora nije nije skupo, dok je najskuplje za predavača i malo jeftinije za ispitivača.

"Ipak, ako se sve sabere to je tri prosečne plate na godišnjem nivou a tu je i obnova znanja svake godine", ističe Cvijović.

Da ostanemo bez kandidata i auto škola - nije moguće, kažu na Saobraćajnom fakultetu, jer dolaze nove generacije. Moraće da se nađe kompromisno rešenje kako, zbog skupe obuke, mnogi mladi ne bi vozili bez dozvole.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.