Nekoliko desetina orki se bori za život ispod rupe od leda koja se smanjuje

Meštani iz Inukdžaka u Kvebeku, poslali su zahtev za pomoć kanadskoj vladi da im pošalje ledolomac kako bi se oslobodili kitove zarobljene ispod leda nekih 30 kilometara od obale.

Gradonačelnik Piter Inukpuk veruje da je nedavni nagli pad temperature zatekao jato koje se sastoji od dva odrasla kita i nekoliko mladunaca, nespremne i da je očigledno da im hitno treba pomoć, piše Dejli Mejl.

- Nekada deluje kao da su u panici, dok ih nekad ne vidimo po nekoliko sati. Verovatno pokušavaju da nađu izlaz ili drugi otvor – rekao je Piter.

Stotine meštana sjatilo se oko rupe u nadi da će videti kitove i fotografisati ih, a čak je i nekoliko belih medveda prišlo sa zanimanjem da osmotri komešanje.

Zarobljeno jato nalazi se u još većem problem pošto se rupa polako zamrzava i smanjuje, a lokalci nemaju potrebna sredstva da ih oslobode, pa im jedino ostaje da se pouzdaju u kanadsku vladu.

Sličan slučaj dogodio se i 1988. godine kada su tri siva kita ostala zarobljena ispod leda u severnoj Aljaski.

Meštani su pokušali da ih oslobode, ali je jedan kit uginuo, dok su dva uspela da se izvuku pošto su sovjetski ledolomci napravili prolaz.
Dejli Mejl

Pogledajte još