Koordinaciono telo i lideri Albanaca raspravljaju o spomeniku u Preševu

Sastankom, koji je zatvoren za javnost, predsedava direktor Koordinacionog tela Zoran Stanković, a prisustvuju predsednici Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, Demokratske partije Albanaca Ragmi Mustafa, Demokratske unije doline Skender Destani, Pokreta za demokratski progres Jonuz Musliju, Demokratske unije Albanaca Rahmi Zuljfiju i Demokratske partije Nagip Arifi.

Sastanku prisustvuju i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri, predsednik Udruženja veterana OVPRM Ramadan Ismaili i predsednik bujanovačkog ogranka Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi.

Na centralnom gradskom trgu u Preševu, 16. novembra 2012. godine, podignut je spomenik poginulim pripadnicima OVPMB.

Inicijativu za izgradnju spomenika dalo je Udruženje veterana OVPMB, njegova izgradnja lokalnu samoupravu i Udruženje koštala je tri miliona dinara, a otkrivanje je održano povodom obeležavanja stote godišnjice od osnivanja države Albanije.

Nekoliko dana po otkrivanju, predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je "postavljanje spomen ploče pripadnicima nekadašnje Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, u centru Preševa, provokaciju na koju država mora da reaguje".

Dačić je potom izjavio da će država taj spomenik srušiti do 17. januara, odnosno do naredne runde razgovora Beograda i Prištine u Briselu, ukoliko to do tada ne budu uradili oni koji su ga postavili.

Premijer Srbije izjavio je danas da rešenje o uklanjanju spomenika u centru Preševa treba da se nađe dijalogom kako bi se izbegao sukob.

Dačić je rekao da niko ne želi da se zaoštrava situacija u Preševu i da su svi svesni težine međunacionalnih odnosa.

(Tanjug)

Pogledajte još