Predsednička inauguracija: Obama se zaklinje na dve Biblije

Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, budući da je inauguracija 21. januara, na dan posvećen vođi borbe za crnačka prava koji je pre 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor "Ja imam san".

Obama će biti okrenut spomeniku kada bude izgovarao predsedničku zakletvu. Kingova Biblija, za koju njegova deca kažu da ju je koristio na početku propovedničke karijere, nije nikada ranije bila korišćena na nekoj predsedničkoj inauguraciji.

Izbor dve Biblije nabijen je simbolikom borbe za jednakost u Americi - od Linkolnove emancipacije robova, čija se 150-godišnjica obeležava ovog meseca, preko Kingovog pokreta za građanska prava američkih crnaca, pa sve do Obame, koji je prvi crni predsednik u američkoj istoriji.

Organizatori svečane inauguracije kažu da će Obama držati levu ruku na dve Biblije, koje će jednu preko druge držati prva dama Mišel Obama, dok bude ponavljao reči zakletve sa podignutom desnom rukom.

Ne zna se koja će Biblija biti na vrhu, ali se pretpostavlja da će to biti Linkolnova, jer je Kingova veća.

Kako prenosi AP, Obama je zakletvu prilikom inauguracije svog prvog mandata, pre četiri godine, izgovorio nad Linkolnovom Biblijom, koja je tada prvi put korišćena od kada je 16. američki predsednik inaugurisan 1861.

Tradiciju držanja ruke na Bibliji tokom zakletve započeo je Džordž Vašington mada ta praksa nije predviđena ustavom SAD. Prvi američki predsednik položio je zakletvu 30. aprila 1789. u Njujorku držeći levu ruku na Bibliji koju je uzeo iz masonske lože "Sveti Jovan".

Od tada su se predsednici zaklinjali na Biblijama koje su za njih imale poseban istorijski ili lični značaj. Uglavnom su to bile porodične Biblije.

Obama nije prvi koji će koristiti dve Biblije. Pre njega su to učinili Hari Truman (1949), Dvajt Ajzenhauer (1953) i Ričard Nikson (1969).

Potpredsednik Džo Bajden će položiti zakletvu nad Biblijom sa keltskim krstom na koricama, koja je u vlasništvu njegove porodice više od jednog veka

(B92)

Pogledajte još