Novi migracioni zakon: Kubanci od ponedeljka putuju samo uz pasoš

U prošlosti je viza za putovanje u inostranstvo izdavana veoma brzo, ali je cena mnoge odvraćala, budući da je prosečna plata na Kubi 20 dolara, a cena vize je mogla da dostigne i do 300 dolara.

U nekim slučajevima viza bi koštala neverovatnih 500 dolara ukoliko bi vlasti tražile od podnosioca zahteva da dostave pozivno pismo, koje košta između 200 i 300 dolara.

Disidentima je dozvola najčešće uskraćivana.

Sada je Kubancima potrebno za putovanje samo da poseduju pasoš, čije izdavanje košta 100 dolara i čije obnavljanje na svake dve godine iznosi 20 dolara, navodi AP.

Novina je i to što će Kubancima ubuduće biti dozvoljeno da umesto 11 provedu 24 meseca u inostranstvu, a da ne ostanu bez prava na prebivalište u svojoj domovini.

Kako navodi agencija, to će značajno olakšati ljudima koji žele da rade ili studiraju u inostranstvu.

Novi migracioni zakon Kube, koja je već pola veka pod sankcijama SAD, mogao bi da ima uticaja i na politiku Vašingtona jer je sada omogućeno Kubancima koji ostanu duže od godinu dana na tlu Amerike da dobiju pravo boravka, a da ne izgube pravo povratka u svoju zemlju.

Od dolaska na vlast predsednika Raula Kastra, koji je preuzeo vlast od brata Fidela 2008, vlasti su počele postepeno da ublažavaju restrikcije u mnogim oblastima.

(B92)

Pogledajte još