Albanski lideri: Spomenik u Preševu ostaje!

.Odbornici skupštine opštine Preševo, opštine na jugu Srbije sa većinskim albanskim stanovništvom, zaključili su da je politička i bezbednosna situacija pogoršana i ugrožena zbog, kako navode, pretećih izjava državnih lidera Srbije. Oni su podržali započeti dijalog političkih predstavnika Albanaca sa zvaničnicima Vlade Srbije, pod patronatom međunarodne zajednice. Povod za sednicu je situacija koju je izazvalo nezakonito podizanje spomenika u centru Preševa poginulim pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, čije uklanjanje traži država Srbija.

Za sutra je zakazana sednica skupštine 74 odbornika Albanca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe - političkog tela koje su Albanci ustanovili 2002. godine.
Na toj sednici nameravaju da izraze stav o spomeniku i bezbednosno-političkoj situaciju u te tri opštine na jugu Srbije.

Na jučerašnjem sastanku predstavnika Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu i lidera albanskih partija sa juga Srbije nije postignut dogovor o spornom spomeniku, ali je dogovoreno da se razgovori nastave.

Spomenik sa imenima 27 poginulih pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe, organizacije koja je u tom delu Srbije podigla oružanu pobunu protiv države, otkriven je u novembru 2012. godine u organizaciji bivših pripadnike takozvane OVPBM.

Premijer Srbije Ivica Dačić ranije je pozvao Albance da sami uklone sporni spomenik i najavio da će ga ukloniti država, a kao rok je naveo 17. januar.

(Blic)

Pogledajte još