Petrović: Književnost je marginalizovana

NOVI SAD, 17. aprila 2009. (Beta) - Književnik Goran Petrović ocenio je u petak u Novom Sadu, na Međunarodnom festivalu proze, da su književnost i umetnost ne samo u Srbiji već i u svetu marginalizovane.

"Književnost i umetnost su u potpunosti marginalizovani u ovom društvu i državi. I ne samo ovde, nego i u svetu. Ako pogledate 80 kanala na kablovskoj televiziji videćete da su svi oni ispunjeni prazninom", rekao je Petrović na festivalu.

Petrović je naveo da voli istoriografiju ali je ocenio da između književnosti i istoriografije postoji ogromna razlika. "Za nekih 100 ili 150 godina u udžbenicima istorije o devedesetim godinama prošlog veka biće možda samo jedna lekcija, ili samo jedna fusnota. Jednoga dana će možda samo neki istoričar koji odluči da magistrira na devedesetim godinama 20. veka znati šta se tada dešavalo", rekao je Petrović.

"Zbog toga je književnost važna, jer ona, za razliku od istoriografije, predstavlja zapis o određenom čoveku, o njegovoj sudbini. Ona može da prikaže mali detalj, treptaj ljudskih sudbina. Istoriografija za to nema vremena", kazao je on.

Pogledajte još