Nezvanično: Nemačka policija strahuje od rata narko-bandi sa Balkana

"Vesti" saznaju da bi mogući motiv ovog ubistva mogao biti pokušaj dvojice srpskih državljana da se uključe u lokalno tržište narkoticima.

I dalje traje opsežna policijska istraga i potraga za trojicom ubica koji su u noći između 30. i 31. decembra prošle godine, u frankfurtskom hotelu Luksor, noževima gotovo izmasakrirali 20-godišnjeg Jakšića, rodom iz Zemuna, i njegovog prijatelja Ristića (37), rodom iz Bora.

Kako ovaj list saznaje iz nezvaničnih, ali pouzdanih izvora - jer je javno tužilaštvo u Frankfurtu za sada stavilo embargo na sve zvanične informacije o istrazi ovog slučaja - počinioci, koje su snimile hotelske kamere, gotovo sigurno su poreklom sa područja bivše Jugoslavije.

Pod sumnjom je više grupa već evidentiranih da se u Nemačkoj i metropoli na Majni bave švercom droge, tako da se istraga širi u više pravaca. Takođe, policija u Frankfurtu u stalnom je kontaktu sa kolegama u Srbiji i Crnoj Gori i zajednički rade na pronalaženju i identifikovanju počinilaca gnusnog zločina, koji je izazvao veliku zabrinutost u ovdašnjoj javnosti, ali i među policajcima u Frankfurtu.

Naime, obračuni mafije poreklom sa Balkana, ovakvog tipa i povoda, nisu se u metropoli na Majni dešavali još od kraja 80-ih i početka 1990-ih godina prošlog veka, i vremena Ljube Zemunca i Gorana Vukovića (ovaj potonji, ubio je Ljubu Zemunca na stepenicama suda u Frankfurtu), podsećaju "Vesti".

Postoji strah da je masakr u hotelu Luksor najava rata rivalskih narko-bandi sa Balkana u borbi za prevlast na ovdašnjem tržištu drogom. To donekle potvrđuje i brutalnost kojom su likvidirani Jakšić i Ristić.

U međuvremenu, policija je saslušala Nedeljka Smiljanića (64) iz Ofenbaha, kod kojeg su dvojica ubijenih kao podstanari stanovali poslednjih mesec dana svog života. On je istražiteljima predao i mikrovagu koju je pronašao sakrivenu u svom stanu, a koja je, kako piše list, jasno upućivala na prirodu posla kojim su se njegovi podstanari bavili nakon dolaska u Nemačku.

"Pokazali su mi slike ubijenih, tražili od mene da ih identifikujem, a imali su sliku i trećeg mladića iz tog društva koji je kod mene spavao, izvesnog Miloša, čije prezime i dalje ne znam. Pokazao sam im i kafanu na Cajlu (glavna trgovačka ulica u Frankfurtu) gde smo sedeli nekoliko dana pre nego što su krajem decembra otišli od mene i prešli u taj hotel, a policiju je interesovalo i to gde je ko od njih tada sedeo“, rekao je Smiljanić.

Jakšić i Ristić, od kada su došli u Nemačku, nisu obavljali nikakav posao.

Pogledajte još