Uhapšeni Britanci koji su švercovali beli luk

0

Švedska je izdala međunarodnu potrernicu za dvojicom Britanaca koji se sumnjiče da su ilegalno, preko Norveške, uvezli u tu zemlju beli luk za 10 miliona evra. Švedsko državno tužilaštvo tvrdi da je razbilo jedan od neobičnih, ali unosnih, lanaca krijumčarenja, preneo je BBC.

Veruje se da su dvojica Britanca ostvarili profit od nekoliko miliona evra, krijumčareći kineski beli luk iz Norveške u Švedsku. U Evropskoj uniji na snazi je carina od 9,6 odsto za strani beli luk.

Beli luk je prebačen u Norvešku, koja nije članica EU i gde ne važi carina na tu namirnicu, a zatim kamionom u susednu Švedsku i ostatak EU, čime je izbegnuto plaćanje dažbina.

Ovo nije prvi slučaj krijumčarenja belog luka. U decembru 2012. čovek iz zapadnog Londona osuđen je na šest godina zatvora zbog krijumčarenja belog luka iz Kine u Veliku Britaniju.

Murugasan Natardžan i njegova pomoćnica Lakšmi Sureš osuđeni su za izbegavanje plaćanja poreza od 2,5 miliona evra. Surešova je osuđena na 12 meseci uslovno i novčanu kaznu od 10.000 funti. Oni su carinicima rekli da transportuju sveži đumbir, a ne beli luk, koji se ne carini.

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, Kina proizvodi oko 80 odsto belog luka u svetu i to jeftino. Samo u 2010. u Kini je proizvedeno 18.560.000 tona belog luka.

(Izvor: B92)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.