Gej poljupci i uvrede na protestu kod katedrale u Zagrebu

Protest je ispred Zagrebačke katedrale organizovalo udruženje "Zagreb prajd" zbog, kako kažu, homofobnih izjava Crkve u poslednjih mesec dana.

Na protest je došlo oko 200 pripadnika LGBT zajednice, ali se skupilo i oko 500 protivnika ove akcije, koji su gej aktiviste zasipali uvredama.

Kako prenosi portal "24 sata.hr", među njima je bilo "branitelja koji su došli 'mirno odbraniti Crkvu od besramne uvrede', drugih uvređenih građana, ali i nekoliko desetina pripadnika navijačke grupe 'Bed blu bojsi'".

Srećom, policija je jakim snagama osiguravala i stvorila tampon zonu između jednih i drugih, pa do većih sukoba nije došlo, a nekoliko ljudi je privedeno.

Organizatori navode da su se na protest ispred katedrale odlučili zbog toga što je to mesto s kojeg treba da dolaze reči ljubavi, a "dolaze samo reči mržnje".

"Vrh Crkve vodi agresivnu i homofobnu kampanju.
Sistemski nas demonizuju, a biskupi čine sve što je moguće da pogaze naše dostojansto" - rekla je Matea Popov iz "Zagreb prajda".

Nakon završetka protesta, policija je aktiviste maricama odvela na sigurnije lokacije.

Neke od fotografija možete pogledati ovde.

Zagrebačka nadbiskupija se ogradila od oba protesta
U Zagrebačkoj nadbiskupiji rekli su kako nemaju ništa ni sa jednim od protesta. "Ograđujemo se od oba protesta i stalo nam je samo do dostojanstva kaptolskog trga koji ne sme biti narušen - rekli su nezvanično "Večernjem listu".

(Jutarnji list, 24sata.hr, T portal)

Pogledajte još