Crnogorci ne žele Depardjeovu pomoć

Depardje je 8. januara posetio Crnu Goru, a nakon razgovora s premijerom Milom Đukanovićem saopšteno je da će slavni francuski glumac biti ambasador crnogorske kulture.

Grupa crnogorskih univerzitetskih profesora, nevladinih aktivista, pisaca i novinara usprotivila se toj nameri, navodeći da je Depardje napustio svoju zemlju, jer ne želi da plati porez.

U otvorenom pismu ambasadorki Francuske u Crnoj Gori, Dominik Gazui, oni su osudili Depardjeov prijem kod Đukanovića, ocenjujući da crnogorski premijer tim potezom poništava napore francuske vlade da ravnomerno rasporedi teret ekonomske krize.

Umesto da se kao predstavnik jedne socijalističke partije solidariše s humanim polazištem vlade Francuske da bogati moraju priložiti veći porez državi kako bi i ostali mogli da prežive, Đukanović je ovim činom dezavuisao napore svojih francuskih kolega da aktivnom poreskom politikom ravnomernije rasporede teret svetske krize na sve svoje građane , navodi se u pismu.

Pismo su potpisali Balša Brković, Blagoje Grahovac, Veseljko Koprivica, Dejan Mijović, Ervina Dabižinović, Esad Kočan, Željko Ivanović, Ljupka Kovačević, Marko Milačić, Milan Popović, Milenko Popović, Milka Tadić-Mijović i Filip Kovačević.

(Izvor:B92)

Pogledajte još