Širom Srbije dočekana Srpska nova godina

Beograd slavio uz vatromet kod Hrama Svetog Save

Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru, tzv. Srpske nove godine, obeležen je u Beogradu tačno u ponoć tradicionalnim vatrometom na Svetosavskom platou i zvonima sa Hrama Svetog Save. Prethodno je u Hramu vikar patrijarha, episkop hvostanski Atanasije, služio moleban za uspešnu i blagoslovenu Novu 2013. godinu kojem je prisustvovalo više stotina građana.

Episkop hvostanski Atanasije je čestitao građanima Novu godinu, ističući da se stara godina upokojila, ali da vreme nije stalo, a građani su na Svetosavskom platou, po suvom, ali hladnom i vetrovitom vremenu, mogli da se ogreju uz kuvano vino.

Ekipe beogradske Hitne pomoći imale su prošle noći jedanaest intervencija zbog tuča i pružanja pomoći alkoholisanim osobama, rečeno je agenciji Beta. Lekari su većinu učesnika incidenata zbrinuli na licu mesta pošto su zadobili lake telesne povrede.

U Beogradu nije bilo dočeka na trgovima, ali je organizovan u mnogim restoranima, kafanama i klubovima, a prema informacijama datim Tanjugu u MUP-u i Hitnoj pomoći, do jedan sat posle ponoći noć je bila mirna, bez vanrednih situacija.

Vatromet u Novom Sadu

(old_image)

U Novom Sadu veselu uz "Garavi sokak"

Preporuku Vlade Srbije da 14. januar bude neradan, slede gradska uprava i većina javnih i javno-komunalnih preduzeća i ustanova, te danas rade kao vikendom.

Oko 15.000 građana u ponoć je na Trgu slobode u Novom Sadu proslavilo početak nove godine po starom, Julijanaskom kalendaru. U ponoć je, uz vatromet, nastupila grupa "Garavi sokok". Svirale su i grupe "Apsolutno romantično", "Uvertira", pevačke grupe "Zvuci s kamena" i "Rođenice", lokalna grupa "Amajlija".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je zahvalio izvođačima i tehnici jer su besplatno doprineli da Novi Sad posle više godina organizuje doček Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Doček na Trgu u Novom Sadu

(old_image)

Kraljevčani pevali na Trgu sa finalistima "Prvog glasa Srbije" i "Zvezdi Granda"

Pet hiljada građana je na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu dočekalo Novu godinu po starom, Julijanskom kalendaru. Pevali su im Filip Mitrović i Vanja Mijatović, finalisti prošlogodišnjih takmičenja "Prvi glas Srbije" i "Zvezde Granda".

- Drugi gradovi su se opredelili da im ovu noć ulepšaju afirmisane zvezde, a mi smo želeli da nastupe baš naši sugrađani, ovi mladi ljudi - kazao je gradonačelnik Dragan Jovanović.

Na Trgu se pred ponoć besplatno delila kuvana rakija, a uz kazan je svirao jedan frulaš.

Veselo na trgovima širom Srbije

(old_image)


Ana Bekuta i Aca Lukas zapalili
Kruševac

Veselo je bilo i u Kruševcu gde je oko 15.000 Kruševljana, bez incidenata, dočekalo Srpsku novu godinu na glavnom gradskom trgu. Tokom večeri građane su zabavljali Aca Lukas i Ana Bekuta, a tačno u ponoć, uz zvuke trubača i vatromet, koji je obezbedila "Trajal" korporacija, srećnu Novu godinu Kruševljanima je poželeo glumac Milorad Mandić Manda.

Obeležavanju Srpske nove godine u Kruševcu prisustvovao je i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Kragujevčani na Đačkom trgu i kafanama

Oko 1.000 mladih Kragujevčana Srpsku novu godinu dočekalo je na Đačkom trgu, a veselo je bilo i u mnogim ugostiteljskim objektima, kao i u domovima gde je većina građana dočekala 2013. godinu po Julijanskom kalendaru. Tačno u ponoć, sa krova zgrade Skupštine grade priređen je tradicionalni novogodišnji vatromet.

Na Đačkom trgu u Kragujevcu za doček 2013. godine po Julijanskom kalendaru nastupale su lokalne rok grupe "ČBS", "Darkšine" i "Drum family".

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić je Srpsku novu godinu dočekao u bazi Protivterorističke jedinice u Lipovici.
- Srbija je opredeljena za mir i to nije naša slabost - to što smo mi za mir je naša snaga... Upozorio bih sve koji ne misle dobro Srbiji da ste svi vi zajedno sa mnom spremni da branimo svaki deo naše Srbije - rekao je Dačić.

Kusturica za Kosovsku Mitrovicu

Na severu Kosova Srpska nova svečano je dočekana u Kosovskoj Mitrovici koncertom na otvorenom i u sportskoj Hali u Leposaviću, gde je koncert održao Emir Kusturica i njegov "No smoking orkestra".

Sa Srbima sa Kosova i Metohije Novu godinu po Julijanskom kalnedaru dočekao je i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin koji je prisustvovao koncertu u Leposaviću, a potom je u Kosovskoj Mitrovici građanima češtitao Novu godinu.

U Kosovskoj Mitrovici održan je koncert na otvorenom ispred studentskih domova, a građane su zabavljali Milan Topalović i Darko Filipović. Tačno u ponoć priređen je vatromet, a u Kosovskoj Mitrovici se mogla čuti i pucnjava u vazduh iz vatrenog oružja.

Jagodini dobar štimung napravili Darko Lazić i Aleksandra Prijović

Na centralnom trgu u Jagodini Srpsku novu 2013. godinu dočekalo je oko 5.000 građana ovog i susednih gradova Pomoravskog okruga.

Dobar štimung napravili su mladi pevači Darko Lazić i Aleksandra Prijović, koji su pevali od 22.45 sati, a u prvim minutima posle ponoći upriličen je raskošan vatromet, kada su mnogo pirotehnike koristili i posetioci koncertu.

Izvor: Beta, Tanjug
Foto: Beta

Pogledajte još