Uz materijalnu, prisutna i kriza morala

BEOGRAD, 18. aprila 2009. (Beta) - Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavle ocenio je u subotu u pročitanoj Uskršnjoj poslanici da je naše doba suočeno sa materijalnom krizom, ali da je još prisutnija kriza morala i karaktera.

"Danas milioni duhovno osiromašenih i moralno opustošenih ljudi, zaneseni sjajem prolaznih stvari, žive u ovom svetu kao u hladnom grobu. Zar se svet ne pretvara u fabriku i tržište lažnog sjaja i prolaznih vrednosti? Zar se danas često ne govori da čovek i bez neba može mirno da hoda po zemlji?", navodi se u poslanici patrijarha koju je u Patrijaršiji pročitao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Patrijarh Pavle je u Uskršnoj poslanici izrazio bojazan da će se civilizacija suviše kasno setiti Hristovih reči: "Bez mene ne možete činiti ništa". U Usrkšnjoj poslanici patrijarh Pavle je apelovao na "braću i sestre" da sačuvaju dostojanstvo, veru u "vaskrslog Gospoda", ljubav prema bližnjima, istini i pravdi, kao i "prema svemu dobru koje ljudi žele, a bez pomoći vaskrslog Gospoda i Njegovog Jevanđelja ne mogu postići".

Pogledajte još