U Vukovaru veliki protest protiv ćirilice

Po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o upotrebi jezika i pisma, manjine imaju pravo na svoj jezik u opštinama i gradovima u kojima ih je više od trećine u ukupnom stanovništvu. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011, u Vukovaru 35 odsto Srba.

Protivnici ćirilice kao argumente navode da je broj Srba u Vukovaru "prenaduvan", da ćirilici nema mesta u gradu zbog pretpljenih patnji i razaranja, i ističu da na uvođenje ćirilice treba uvesti moratorijum od 10 godina, kao što je bio slučaj sa služenjem srpskih mladića u vojsci Hrvatske.

Predsednik Štaba Tomislav Josić tvrdi da je protest "legitimno sredstvo kojim želimo prisiliti vladu da odustane od uvođenja dvojezičnih natpisa u hrvatskom Vukovaru, jer to nije ono za što smo se borili i za šta su naši prijatelji ginuli".

"Vukovar je područje od posebnog državnog interesa pa se prema njemu tako treba i ponašati", rekao je Josić.

Na skup zakazan za 2. februar pozvani su i veteranski aktivisti i pripadnici ratnih jedinica Hrvatske vojske, kao i svi penzionisani generali s Antom Gotovinom i Mladenom Markačem na čelu.

S obzirom na informacije da će ovih dana na zgradi Državne uprave u Vukovaru biti otkrivena ploča s dvojezičnim natpisom, Štab je pozvao Vukovarce da pažljivo prate događaje i da kad se bude otkrivala, zviždanjem izraze nezadovoljstvo.

Članovi Štaba su, takođe, najoštrije osudili protest Udruženja ratnika hrvatskog odbrambenog rata (URHOR) najavljen u Vukovaru za 19. januara, jer ga, kako je rečeno, organizuju grupe i pojedinci koji nemaju legitimitet, samo zbog lične promocije.

U isto vreme, HDZ Vukovarsko-sremske županije zatražio je danas od institucija državne vlasti odgađanje primene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Vukovara u delu u kome se propisuje dvojezičnost, jer smatra da u gradu još nema uslova za to.

Predsednik županijskoga HDZ-a i vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da je predsednika Ivu Josipovića zamolio da svojim autoritetom utiče kako bi se zaustavilo uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru, jer taj problem opterećuje građane.

Pitanje dvojezičnosti služi da se skrene pažnja s mnogo većih problema koji opterećuju istočnu Slavoniju, od velike nezaposlenosti do posrnule privrede i malih plata, rekao je župan.

Potpredsednik vukovarskog HDZ-a Ivan Penava je rekao da je Vukovar "duša i srce Hrvatske" i da je ćirilica u tom gradu neprihvatljiva, "pa makar u njemu živelo i 90 odsto Srba". On traži da se u Vukovaru, kao mestu od posebnog značenja za hrvatsku prošlost i budućnost, osim hrvatskog jezika i latinice, ne može koristiti nijedan drugi jezik ili pismo.

(Blic)

Pogledajte još