Dušan Janjić: Ukloniti spomenike i Albancima, ali i srpskim žandarmima

"Neka i vlast u Beogradu razmisli gde podiže spomenike. Razumem zahtev vlasti da se spomenik ukloni iz centra Preševa i spomenik će verovatno biti pomeren, ali bi i spomenik žandarmima trebalo pomeriti u iz centra Dobrosina u bazu Cepotina", rekao je Janjić.

Janjić je naveo da bi predstavnici vlasti u Srbiji, poput predsednika i premijera Tomislava Nikolića i Ivice Dačića, umesto nerealnih izjava i nerealnih datuma i predlaganja sredstava koja ne mogu da primene - kao što je nasilno uklanjanje spomenika, trebalo da donesu zakon o spomenicima kojim bi bilo uređeno ko kome može da podiže spomenike.

"Vlast koja je pokazala dosta želje i napora da promeni politiku i pokuša da rešava probleme i ne svađa se sa najjačima, a to su NATO i SAD, na slučajevima poput spomenika upada u matricu Albanaca kojima odgovara da Beograd bude sukobljen sa NATO-om i SAD", rekao je on.

Janjić je naveo da vlast mora da promeni model i ne ponavlja ono što su radili Slobodan Milošević, Nebojša Čović i Boris Tadić - da navodno podiže pregovaračku poziciju preko incidenata.

"Pregovaračka pozicija Beograda se može graditi samo uspešnim pregovorima i saradnjom sa najjačima na svetu, a to su za Srbiju NATO, SAD i EU", rekao je Janjić.

Ocenio je da je spomenik u Preševu samo metafora za nerešena srpsko-albanska pitanja, poput pitanja statusa Kosova, položaja Srba na Kosovu, kao i za pitanje odnosa Albanaca na jugu Srbije i vlasti u Beogradu.

"Kad god pregovori krenu dobrim putem i kada se onima koji žive od sukoba učini da bi stvari mogle da se smire, oni krenu da proizvode spomenike i sukobe povodom spomenika", rekao je Janjić.

Dodao je da na jugu Srbije ima toliko nerešenih problema s nacionalnim savetima nacionalnih manjina, ne samo Albanaca, nego i Bošnjaka i Vlaha, i da je "posle vladavine od 2008. godine do danas" ostalo toliko lošeg da bi aktuelna vlast trebalo da se poduhvati rešavanja tih problema, kako što su nastava u Preševu i promena Zakona o nacionalnim manjinama.

(Izvor: Vestionline)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.