Partizanu treća uzastopna titula regionalnog šampiona

BEOGRAD, 18. aprila 2009. (Beta) - Košarkaši Partizana osvojili su treću uzastopnu titulu šampiona Jadranske lige, pošto su u Beogradskoj areni pobedili zagrebačku Cibonu sa 63:49 (17:9, 21:18, 9:16, 16:6) u finalu tog regionalnog takmičenja.

Najefikasniji u Partizanu bio je Novica Veličković, koji je 14 od ukupno 17 poena postigao u prvom poluvremenu. Veličković je zabeležio i osam skokova. Stefon Lazmi je dodao 11 poena za "crno-bele".

Džefri Alan Anderson je ubacio 22 poena za Cibonu, dok je Džered Vilijam Homen postigao još 11.

Partizanu je večerašnje finale pred više od 12.000 ljudi koji su stvorili lepu atmosferu u Beogradskoj areni bilo peto uzastopno u Jadranskoj ligi. Trofej šampiona Jadranske lige u poslednjih šest sezona osvajali su klubovi iz Srbije.

"Crno-beli" su odlično počeli duel, lakim poenima iz reketa brzo su stigli do vođstva od 6:0, a u poslednja tri minuta prve četvrtine serijom 7:1, koju je završio Milenko Tepić poenima uz zvuk sirene, poveli i sa 17:9.

Prvu dvocifrenu prednost Partizan je stekao već početkom druge četvrtine, kada je Veličković sa četiri uzastopna poena svom timu doneo prednost 21:11.

Domaći su potpuno zatvorili prilaz svom košu, na momente su igrali veoma atraktivno, dok su Cibonu u igri održavali Anderson i Homen.

Najveću prednost Partizan je imao u osmom minutu, kada je poveo sa 19 poena razlike 35:16.

Cibona se, ipak, nije predavala i prvo poluvreme je završila serijom 11:3 kojom je zaostatak smanjila na prihvatljivih 27:38.

"Crno-beli" su početkom treće deonice uspevali da održavaju prednost od oko 10 poena razlike, ali su u finišu te četvrtine potpuno stali, dok je Cibona zaigrala bolje u odbrani i počela da pogađa šuteve.

Trojkom Marina Rozića u poslednjem napadu treće četvrtine Cibona je rezultat smanjila na 43:47.

Najbliža izjednačnju Cibona je bila u četvrtom minutu poslednje deonice, kada je Anderson pogodio trojku za 49:52. Taj pogodak Andersona, međutim, bio je poslednji Cibonin na meču, iako je isti igrač u sledećem napadu imao šansu i da zaostatak smanji na poen.

Anderson je, ipak, promašio taj šut, a njegova ekipa do kraja
utakmice nije uspela da postigne koš, dok je Partizan polako gradio
prednost.

Nervoza gostiju najbolje se videla kada je Anderson na Partizanovoj polovini terena bez potrebe napravio nesportsku ličnu grešku nad Janom Veselim, koji je pogodio oba slobodna bacanja za vođstvo srpskog prvaka od 58:49 tri minuta pre kraja.

Partizan je do kraja meča samo povećavao prednost do konačnih 63:49.

Osvajanje trofeja "crno-beli" su proslavili u majicama sa natpisom "najbolje iz Srbije" na leđima, dok je na prednjoj strani bila slika tri trofeja i parola "šampioni".

Dvorana: Beogradska arena; Gledalaca 12.250; Sudije: Pukl, Kolar (Slovenija), Šutulović (Crna Gora).


Partizan: Tepić 8, Milošević 1, Rašić, Tripković 8, Veličković 17, Lazmi 11, Aleksić, Vitkovac, Božić 1, Rakočević 6, Veseli 7, Vraneš 4.



Cibona: Homen 11, Kus, Longin, Prkačin, Troha, Vukušić 6, Andrić, Kalovej 7, Zupčić, Princ, Rozić 3, Anderson 22.

Pogledajte još