Susret premijera počeo u podne: Milanović stigao kod Dačića

Ova poseta Srbiji biće prva za Zorana Milanovića otkako je maja prošle godine došao na čelo hrvatske vlade i prvi susret sa premijerom Srbije. Do posete dolazi na inicijativu Milanovića, koji će u Beogradu razgovarati samo sa Ivicom Dačićem.

Kako je juče rekao Dačić, taj sastanak neće biti istorijski po zaključcima, ali će biti poseban, jer dve zemlje moraju da učine korake ka normalizaciji odnosa posle najnovijeg zahlađenja.

- Ne očekujem da to bude istorijski sastanak po zaključcima, već da ćemo se dogovoriti o daljoj saradnji po operativnim pitanjima, svim problemima koji su nastali tokom ratova, ali i o našem približavanju EU - rekao je srpski premijer.

Dačić je dodao da mu je hrvatski kolega tražio da kaže da Hrvatska podržava Srbiju na putu ka Uniji.

- Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima, o regionalnoj saradnji. Posle zahlađenja naših odnosa treba da učinimo korake ka normalizaciji i zato je taj sastanak važan, ali je to samo prvi korak za postavljanje osnova da i naša ministarstva uspešno sarađuju - naglasio je srpski premijer.

Predstavnici Srba iz Hrvatske pozdravili su dolazak Milanovića, istakavši da je reč o veoma važnom susretu od koga će koristi imati i Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji.

Predsednik SNV i saborski poslanik Milorad Pupovac izjavio je za Tanjug da je vrlo važno da se dvojica premijera sastaju nakon perioda zastoja u odnosima Hrvatske i Srbije, kao i verbalnih poruka koje su pogoršavale atmosferu u odnosima dveju država.

- Susret dvojice premijera smatramo važnim i zato podržavamo odluku premijera Milanovića da se ne sastaje na nekom trećem mestu, već da ode u Beograd na susret s Dačićem - rekao je Pupovac koji naglašava da dve zemlje moraju rešiti brojna pitanja, od pitanja izbeglica i nestalih i suđenja za ratne zločine, do borbe protiv organizovanog kriminala.

Predsednik Zajedničkog veća opština u Vukovaru i saborski poslanik Dragan Crnogorac Crnogorac je za Tanjug kazao da je vrlo bitno da se uspostavi kontakt i dobra saradnja, pogotovo što su Srbija i Hrvatska zemlje koje su vodeće u regionu.

Šef poslaničkog kulba SDŠ Mile Horvat smatra da "susret premijera nije neočekivan, nije slučajan i nije se desio preko noći" i izrazio očekivanje da će se odnosi normalizovati.

I predstavnici hrvatske manjine u Srbiji pozdravili su dolazak hrvatskog premijera u Beograd, ističući da bi to moglo biti od koristi i za odnose dve zemlje i za vojvođanske Hrvate.

Stručnjak za pitanja položaja Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je istakao da se na taj način "relaksiraju međudržavni odnosi i otvara prostor za rešavanje nagomilanih problema koje ima ova zajednica", prenela je Hina. On izrazio i zabrinutost zbog toga što su Hrvati u Vojvodini o poseti saznali iz medija, kao i zbog toga što neće biti uključeni u susrete predsednika vlada Srbije i Hrvatske.

Lider Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Petar Kuntić rekao je za Slobodnu Evropu da nije očekivao da će do susreta uskoro doći, ali da se nada, s obzirom na imidž koji ima Milanović, i na odlučnost i veliki zaokret politike Ivice Dačića, da će se početi sa rešavanjem problema.

Za srpske i hrvatske analitičare ova poseta je pozitivan je korak koji će doprineti otopljavanju odnosa dve zemlje.

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević smatra da će biti potrebno dosta vremena da Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske i da je razlog tome to što danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Briselu i u velikoj meri se regionalna saradnja zapostavlja.

- I ovaj dostignuti nivo je u većoj meri rezultat pristiska EU, nego neke iskrene želje bilo s jedne i druge strane - smatra on.

Za profesora FPN i nekadašnjeg ambasadora Srbije u Francuskoj Predraga Simića,ova poseta znači "kraj polugodišnjem zamrzavanju odnosa posle izbora u Srbiji koje nije imalo podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova ili drugom, nego u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim ličnostima".

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski ocenio je da je ovo najbolji Milanovićev državnički potez, da predstavlja važan iskorak i dodao da se ta poseta očekivala.

- Očigledno je da se sa obe strane shvatilo da se ne sme dozvoliti da stvari budu još lošije - rekao je Puhovski.

Davor Đenero očekuje da na dnevnom redu sastanka bude otvaranje svih nerešenih pitanja.

- To je važan iskorak i dobro je da počinje razgovor dve države, kao i ozbiljnije i brže rešavanje problema između njih. Krajnje je vreme da države počnu razgovarati o uslovima na granici nakon hrvatskog pristupanja Uniji - rekao je Đenero.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.