Bitka za Mali počinje: Za par sati sudar francuskih vojnika i islamista

Francuske kopnene trupe raspoređene u Maliju napreduju ka severnim teritorijama koje su pod kontrolom islamista i "za par sati" će se direktno sukobiti sa islamističkim militantnim aktivistima, saopštili su francuski vojni zvaničnici.

- Francuske kopnene trupe napreduju ka severu - rekao je francuski ministar odbrane Žan Iv le Drijan radiju RTL, dan pošto je Francuska otpočela kopnenu ofanzivu u svojoj bivšoj koloniji, koja označava drugu fazu intervencije započete u petak vazdušnom kampanjom.

Le Drijan je saopštio i da francuska intervencija teče po planu, ali da će borba biti "duga i teška", preneo je AFP.

- Malo je teže na zapadu, gde se suočavamo sa najtvrdokornijim, najfanatičnijim i najorganizovanijim grupama - rekao je on, napomenuvši da se u zapadnoj zoni nalazi više od 1.000 islamističkih pobunjenika koji bi mogli da dobiju i pojačanje.

(old_image)

Francuska je od početka svesna da će to biti veoma teška operacija, rekao je ministar odbrane.

Istovremeno, načelnik Generalštaba francuske vojske Eduar Gijo rekao je da će francuske snage biti u direktnom sukobu sa islamističkim pobunjenicima u Maliju "u roku od nekoliko sati", navodi AP.

- Sada smo na terenu. Bićemo u direktnom sukobu za nekoliko sati - rekao je Gijo.

Francuska je počela vojnu intervenciju u Maliju pošto su islamistički pobunjenici povezani sa Al Kaidom, koji od marta kontrolišu severni deo bivše francuske kolonije, počeli da napreduju ka prestonici, od koje su sada udaljeni oko 400 kilometara.

Neki strahuju da bi uspostavljanje islamističke kontrole nad većom teritorijom Malija moglo da pretvori ovaj region u zonu iz koje bi bili izvođeni teroristički napadi na Zapad.

Izvor: RTS

Pogledajte još