Kineski reditelj Žang Jimou: Znam svaku reč iz filma "Valter brani Sarajevo"

"To je neizbrisiv trag u mom odrastanju, koji me je pratio dugi niz godina. I današnje generacije na isti način doživljavaju film "Valter brani Sarajevo", samo su idoli drugačiji", kaže kineski režiser koji će biti gost na "Kustendorfu"

Reditelj je otkrio da su Emir Kusturica i on stari prijatelji, da su se viđali na mnogim filmskim festivalima, i mada ne govore istim jezikom, da se kad god se vide uvek se lepo ispričaju.

"Nekoliko puta me je zvao da dođem na ‘Kustendorf’, ali sam imao mnogo obaveza. I evo, konačno mi se ukazala prilika. Gledao sam Kusturičine filmove i u njima sam video realnost, romantiku, lepotu. To u određenom stepenu veoma liči na kinesku tradiciju. Mislim da postoji mogućnost da napravimo zajednički film, jer naše dve zemlje imaju odlične odnose, tako da nije isključeno da će mi se roditi neka ideja u glavi i da ću reći Kusturici: ‘Hajde da ovo uradimo zajedno’. Time bih ostvario svoj san iz detinjstva, koji se rodio dok sam gledao film ‘Valter brani Sarajevo’”
, ispričao je Džang Jimou koji je dodao da je veliki Valterov obožavalac kao i da ostvarenje Hajrudina Krvavca, koje važi za najpopularniji strani film u Kini svih vremena, predstavlja pečat jedne epohe.

"U ono vreme u Kini skoro da nije bilo stranih filmova, pa su jugoslovenski filmovi bili izuzetno gledani. Sećam se da sam znao napamet svaku reč iz tog filma, znali smo sve pesme koje su pevane u jugoslovenskim filmovima. To je neizbrisiv trag u mom odrastanju, koji me je pratio dugi niz godina. I današnje generacije na isti način doživljavaju film, samo su idoli drugačiji. U vreme prikazivanja tih filmova o Jugoslaviji sam znao vrlo malo i ona je za mene bila jedna daleka zemlja, ali film mi se dopao zbog priče o ratu i o herojskoj borbi protiv nacista. Na vrlo zanimljiv način su obrađeni likovi i znajući za film “Valter brani Sarajevo”, naučio sam da u Jugoslaviji postoji grad koji se zove Sarajevo"
, rekao je kineski reditelj i napominje da se u Kini sada uglavnom prikazuju holivudski filmovi, što po njegovom mišljenju, nije normalno.

"Moglo bi se reći da je Holivud u neku ruku “neprijatelj” celog čovečanstva. Zašto je toliko silan i zašto je toliko popularan? Zašto privlači toliku pažnju mnogih, a posebno mladih ljudi? To je veoma komplikovano pitanje. Kod njih nekoliko decenija postoji sistem koji uređuje tu oblast i zbog toga možemo samo da kostatujemo da komercijalni i zabavni holivudski filmovi imaju ogroman uticaj", zaključio je Jimou.

Pogledajte još