Unuka Nikole Kalabića, četničkog komandanta, podnela zahtev za njegovu rehabilitaciju

U Višem sudu je rečeno da je postupajući sudija po tom predmetu "na više adresa poslao zahtev za dostavljanje dokumentacije, za šta je potrebno vreme".

Podnosilac zahteva, Kalabićeva unuka Vesna Dragojević će morati da dokaže da je Kalabićev potomak i ukoliko ne dostavi dokumentaciju o vrmenu i smrti komadanta Gorske garde, to će učiniti sud po službenoj dužnosti.

Po podacima objavljenim na Vikipediji, Kalabić se, po raspadu Jugoslavije, na Bukulji 1941. priključio četnicima vojvode Koste Pećanca koga je ubrzo napustio zbog njegove saradnje sa Milanom Nedićem za koga je Kalabić "bio uveren" da će saradjivati sa Nemcima.

Potom se, u leto 1941. na Ravnoj gori, priključio pukovniku Bivše jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljubu - Draži Mihailoviću, a od novembra te godine je bio komandir čete u Gorskoj gardi kralja Petra Drugog Karadjordjevića. Od 1944. ponovo je bio u Gorskoj gardi.

Po zvaničnoj istoriji, Kalabić je izdao Mihailovića i pomogao da on 1946. bude uhapšen kod Višegrada kako bi mu se potom sudilo. Tu verziju sada osporavaju pojedini istoričari i publicisti, a nema pouzdanih podataka ni o tome gde je, kada i na koji način, navodno 1946, okončan život Nikole Kalabića.

Pogledajte još