Danas nova runda dijaloga Dačić-Tači

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič objasnila je u razgovoru za Tanjug da je ovaj format odabran zbog prepune satnice Visoke predstavnice, kako bi mogla da posveti više vremena sagovornicima.

Običan sastanak ili radni ručak mogao bi da traje sat ili najviše dva, dok trajanje radne večere nije ograničeno – rekla je ona.

Očekuje se da će i ova runda dijaloga delom biti posvećena sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji, odnosno o pitanju raspodele carinskim prihodima sa tih prelaza. O ovom problemu je u Briselu prethodnih dana vođen intenzivan razgovor na nivou radnih grupa, koje sa beogradske strane predvodi Dejan Pavićević, a sa prištinske Edita Tahiri.

Sem toga, najavljeno je otvaranje novih tema vezanih za sever Kosova, a Kocijančic je ranije izjavila kako će ova runda biti teža od prethodnih, jer se do sada razgovaralo pre svega o sprovođenju ranije postignutih sporazuma, a sad su na redu novi. Portparolka, međutim, nije mogla da precizira koje će konkretne teme biti otvorene, rekavši da o tome odlučuje Ešton.

Tači je juče u Prištini na sednici vlade rekao da će gašenje paralelnih struktura na severu Kosova biti jedna od tema njegovog razgovora sa Dačićem u Briselu.

Premijer Dačić će se uoči susreta sa Tačijem sresti i sa zamenikog pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanja Balkana Filipom Rikerom, dok je za petak ujutru predviđen sastanak sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

Riker je juče novinarima u Briselu rekao da će se sastati i sa kosovskim premijerom. On je istakao značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine kako bi Srbija što pre dobila datum za početak pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji.

Za poslednjih nekoliko meseci postignut je neverovatan napredak – rekao je Riker, uz konstataciju da su mnoge njegove kolege sumnjale da će sporazum o integrisanom upravljanju prelazima ikada biti sproveden, ali da se to ipak desilo.

Izvor: Tanjug