Nacionalna asocijacija za oružje odbacuje Obamin plan: Samo će pošteni vlasnici oružja biti pogođeni

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) odbacila je danas plan predsednika SAD Baraka Obame koji je predložio zabranu prodaje jurišnog automatskog oružja privatnim licima u SAD, kao i obaveznu proveru svih osoba koje kupuju ostalo oružje, kao odgovor na povećano nasilje i korišćenje vatrenog oružja u Americi u poslednjih nekoliko meseci.

NRA je povodom Obamine inicijative saopštio da napad na vatreno oružje, a ignorisanje dece nije rešenje.

Samo će pošteni vlasnici oružja, koji poštuju zakon biti pogođeni (Obaminim predlogom), dok će naša deca ostala ranjiva do neke neizbežne nove tragedije, ocenila je NRA.

(old_image)

Obamin plan predviđa apel Kongresu da obnovi zabranu prodaje jurišnog oružja, koja je istekla 2004. godine, proveru krivičnog dosijea osobe koja kupuje bilo koju vrstu oružja, kao i nove federalne zakone o prodaji oružja, čime bi se izbegle zakonske rupe koje sada postoje.

Takođe, planira se i uvođenje više savetnika u školama, gde najčešće i dolazi do nasilja, kao i bolji pristup zdravstvenoj pomoći kod osoba sa mentalnim problemima.

NRA koja važi za najtvrđeg protivnika strože kontrole za vlasnike oružja, ističe da ne prihvata Obamine predloge, ali da će nastaviti da podržava sve štoi vodi ka promovisanju bezbednosti i odgovornom posedovanju oružja.

NRA će nastaviti da se fokusira na podršci bezbednosti dece i obezbeđenju škola, kao i na krivičnom gonjenju nasilnih kriminalaca do krajnjih zakonskih mogućnosti , dodaje se u saopštenju.

Ova uticajna lobistička organizacija navodi da će s predstavnicima Kongresa nastaviti saradnju na postizanju jedinstvenog rešenja oko kontrole oružja i bezbednosti škola.

NRA je prošlog meseca umesto restrikcija na prodaju oružja, predložila uvođenje naoružanog obezbeđenja u američke škole.

(old_image)

Izvor: Tanjug

Pogledajte još