U Nišu danas počinje proslava 17 vekova Milanskog edikta

Domaćin svečanog koncerta u Narodnom pozorištu u Nišu povodom proslave 17 vekova Milanskog edikta, biće ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin, a učestvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej, koji će proglasiti 2013. za godinu Milanskog edikta.

Milanski edikt je zakonski akt koji su u Milanu (nekadašnjem Mediolanu) 313. godine doneli carevi Konstantin Veliki i Licinije. Ovim ediktom proglašena je verska ravnopravnost i prestanak trovekovnog progona hrišćana kojima je konačno bilo dozvoljeno da javno ispovedaju svoju veru bez posledica. Zakonom hrišćanstvo nije postalo državna religija, niti je bilo privilegovano. Car Konstantin Veliki rođen je u Nišu i bio je prvi rimski imperator koji je prihvatio hrišćanstvo.

Gosti manifestacije biće i biskup Reformatorske hrišćanske crkve Ištvan Čete-Semeši, apostolski nuncije u Beogradu nadbiskup Orlando Antonini, najavili su organizatori.

Pre početka svečanog koncerta, glumac Tanasije Uzunović sa balkona Narodnog pozorišta pročitaće Milanski edikt, a biće priređena i beseda o caru Konstantinu, njegovom poreklu i misiji.

Srbija i svet slave 17 vekova od donošenja zakonskog akta kojim je rimski car Konstantin dozvolio slobodno ispovedanje hrišćanske vere.

O značaju Milanskog edikta, u intervjuu za "Danas", vodeći vizantolog prof. dr Radivoj Radić, kaže:

- Danas živimo u svetu u kome ne tako retko upravo nedostaju smisao za religijsku toleranciju i uvažavanje tuđih verskih prava. Primeri zaslepljujuće verske ostrašćenosti, zbog kojih dolazi i do krvavih ratova, mogu se sresti širom sveta. Kada se to ima u vidu, postaje još jasnije koliko je Milanski edikt išao ispred svog vremena i bio poduhvat koji ima vanvremensko značenje i ogroman civilizacijski značaj.

Izvor: K.M. / Beta

Pogledajte još