Boris Tadić: Želim da znam ko mi je iz DS-a "pucao u leđa"

Prošla vlada Demokratske stranke mnogo toga nije uradila, a među funkcionerima DS bilo je korumpiranih, kaže u intervjuu za Kurir Go International Boris Tadić, bivši predsednik Srbije.

- Sve vlade su odgovorne u svom domenu i vremenu, a posebno ako odgovornost za problem koji treba da rešavaju prebacuju na druge. Svaka vlada ima svoju šansu. I mi smo u prethodnom mandatu mnoge iskoristili: učvrstili smo mir, pomirili se sa susedima, nakon više decenija izgradili objekte javnog dobra... Mnogo toga i nismo uradili, od reforme pravosuđa do ubrzanja borbe protiv korupcije i podizanja konkurentnosti naše privrede. Nismo se izborili sa enormnom nezaposlenošću, i zato smo platili visoku cenu na izborima.

Da li ste razmišljali o vladi sa SNS?

- Naravno, ja sam odgovoran čovek. Nisam tu da zastupam privatne interese ili osećaj za lepo i ugodno svojih prijatelja. Kad sam završio predsedničke izbore, u ovim prostorijama u kojima sada sedimo sve je bilo puno. Bili su potpredsednici, uvaženi članovi, oni koji su očekivali slavlje, kao i oni koji uvek žele da se upišu u listu strelaca, a mnogo je takvih. Susreo sam se sa licima ljudi koji su bili šokirani. Ja sam mislio da je veća verovatnoća da ću izgubiti nego pobediti.

Na čemu ste bazirali takvo mišljenje?

- Na političkom iskustvu. Kad su se završili predsednički izbori u prvom krugu, rekao sam da je bolje da je situacija obrnuta. Da ja gubim u prvom krugu, a da je DS dobio veću podršku. Međutim, svi moji potpredsednici bili su oduševljeni rezultatima. Ja sam im rekao da ne znaju da čitaju političke poruke.

Da li ste teško doneli odluku da se ne kandidujete za predsednika DS?

- Da. I to zato što nikad nemate dovoljno garancija da će stranka zadržati ideološki profil koji ima. Da će sprečiti uticaj krupnog kapitala na stranku. Ipak, ja sam dobio garancije, prvi put institucionalno, i to kroz strukturu predsedništva i GO DS, kao i uticaj u DS. Hteo sam da preuzmem svaku odgovornost, istovremeno želeći da i moji potpredsednici postanu sposobni da naprave otklon prema svom doprinosu svemu tome.

Jesu li to uradili?

- Nisam siguran da jesu. Ali imali su šansu.


Moram da vas pitam i za borbu protiv korupcije, za sporne privatizacije i afere u kojima su učestvovali ministri i članovi vaše stranke.

- Svako ko je imao funkciju u mojoj stranci, a bio je korumpiran treba da odgovara!

Ne vidite tu svoju odgovornost?

- Svako koga sam podržao da nešto postane, a to je iskoristio za lično bogaćenje, pucao mi je u leđa. Želim da znam ko je to bio, jer svako ko je krao za vreme prethodne vlade, a koga istražni organi nisu uspeli da otkriju, pucao je u politiku o kojoj sam vam ovde govorio, koju sam želeo da uspostavim u Srbiji i za koju sam dva puta dobio poverenje građana. Imam lični problem sa tim ljudima jer sam im dao poverenje, u domenu u kom sam kao predsednik stranke mogao to da učinim, a oni su ga izneverili. Ipak, upozoravam, niko nije kriv dok se to sudski ne dokaže.

Kako gledate na rukovanje Dačić - Tači?

- Dao sam javnu podršku tome. Kako ne bih drugačije kad sam se i sam rukovao i sa Tačijem, i sa Čekuom, i sa Suroijem, i Sejdijuom mnogo puta kada smo Koštunica i ja vodili pregovore. Nikakve mi koristi nemamo od toga sto se ne rukujemo i ne razgovaramo sa predstavnicima Albanaca. O tome sam govorio svih ovih godina i to je bila tačka mog razilaženja sa Koštunicom, ali i Dačićem i Nikolićem dok su bili u opoziciji. Oni su mene tada nazivali izdajnikom, ja to svakako neću činiti.


Da li ste vi, dok ste obavljali funkciju predsednika Srbije, stekli više prijatelja ili neprijatelja?

- Mislim da je Srbija u vreme mog predsedničkog mandata stekla više prijatelja nego što ih je imala pre. Ne mislim samo na zemlje EU i na Zapad. Podsećam vas na strateško partnerstvo s Kinom koje smo potpisali, kao i sa Francuskom, Italijom i Španijom. Kao i na sporazum o strateškom partnerstvu sa Rusijom koji smo pripremili i koji treba da bude potpisan. Nije moguće pomiriti se samo sa nekima, a ne sa svima. Moramo, dakle, i sa Albancima da se pomirimo.

(Kurir)

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.