Mali akcionari: Mišković prevario državu za 5,3 miliona evra?

Miroslav Mišković, pritvoreni vlasnik „Delta holdinga“, oštetio je državu za najmanje 480 miliona dinara, ili 5,3 miliona evra, na ime dividendi iz „C marketa“, koje nije isplatio otkako je 2005. godine kupio firmu, saznaje Kurir. Država je deo profita mogla dobiti kao vlasnik 23 odsto akcija, s obzirom na to da je firma ostvarivala dobit.

Akcionari kažu da njima nisu plaćene dividende, ali i da nisu dobili dokaze da je Mišković platio dividende državi.

"To nikad nismo saznali. Morao je plati dividende i akcionarima koji su imali oko 1,3 odsto deonica, što nije učinjeno. Tražili smo od Ministarstva ekonomije podatke o poslovanju „C marketa“ posle privatizacije, ali nismo ih dobili"
, navodi Dragomir Perišić, bivši mali akcionar.

„C market’ je u finansijskim izveštajima, dok je gazda bio Mišković - od 2006. do sredine 2011. godine, prikazivao određenu dobit, ali mnogi smatraju da ti podaci nisu tačni, da je dobit bila veća, pa samim tim i dividenda koju je Mišković trebalo da isplati državi.

Tako je, na primer, firma „Delta M“ sa svim ćerkama firmama 2007. godine imala prihod od 100 milijardi dinara i dobit od 4,6 milijardi. Samo prihod „C marketa“ bio je 15 milijardi, a prikazana dobit 119 miliona. Zanimljivo je da se dobit „C marketa“ kretala od 119 miliona dinara 2007. do 1,1 milijarde dinara 2009. godine, što govori da su podaci možda fingirani.

Miloš Marinković, bivši predsednik sindikata u „C marketu“, ponavlja da je postojala obaveza da Mišković plaća dividende državi.

"Mišković je najvećim delom bogatstvo stekao na „C marketu“, zato ga je i kupio", dodaje on.

Kupio firmu ispod cene
Mišković je preuzeo ovu trgovinsku firmu tako što je 74,5 odsto akcija platio 45 miliona evra, neki tvrde i samo 29 miliona evra, a prema izjavama akcionara, trebalo je da plati 180 miliona evra. Ipak, to je bio tek početak unosnog posla.

Ostavio minus od pet milijardi dinara
U kakvom stanju je Mišković ostavio „C market“, možda najbolje govore nove gazde. „Delez“ je zvanično postao vlasnik „C marketa“ krajem jula 2011. godine i ubrzo su obavili reviziju poslovnih knjiga i pronašli manjak od pet milijardi dinara, ili 50 miliona evra!

(Kurir)

Pogledajte još