Čeda Jovanović: Vlada i predsednik Srbije guraju zemlju u veće probleme

"Svaki ministar i svaka stranka u toj koaliciji imaju svoje poluprivatne ekonomske projekte koji samo produbljuju krizu, povećavaju zaduženost i stvaraju novu nezaposlenost", istakao je Jovanović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, privatni sektor, koji je i inače ozbiljno ugrožen, i ljudi koji u njemu rade, ne mogu više da finansiraju preko poreza sve ekonomske avanture vlade.

"Umesto da podstiče inovativnost i privatnu inicijativu, vlada pravi petogodišnje planove, ulazi u robne kredite i vodi zemlju kao da se nalazimo u oazi realnog socijalizma. Četiri godine posle LDP-a su shvatili da je uvozna cena ruskog gasa previsoka, ali ni danas nisu sposobni da bar pokušaju da odnose Srbije i Rusije u oblasti energetike učine makar malo ravnopravnijim i povoljnijim", napominje Jovanović.

Umesto da rastereti poreski sistem, kako ukazuje Jovanović, i oslobodi prostor za domaće preduzetnike i ljude koji žele da rade, vlada želi da glumi suvlasnika u malim i srednjim preduzećima. Prema njegovim rečima, i dalje proizvode ogromnu štetu odbijanjem da uvedu red u javna i državna preduzeća, u koja su u međuvremenu "brutalno instalirali svoje nekvalifikovane partijske kadrove".

"Srbijagas je i dalje crna rupa naše ekonomije u koju je pre dvadeset dana bačeno još 200 miliona evra novog kredita, suma jednaka onoj koja se najavljuje kao spasonosna investicija iz Emirata. JAT nameravaju da preregistruju, po modelu koji bi u normalnoj pravnoj državi bio proglašen kriminalnim", poručio je lider LDP.

Strategija privlačenja stranih investicija, istakao je on, najobičnija je improvizacija, bez ikakvog reda, strategije, uz zaključivanje poslova koji su potpuno netransparentni i izazivaju sukobe i u samoj vladajućoj koaliciji.

"Naša ključna tačka nerazumevanja sa Evropom i savremenom civilizacijom nije ni Kosovo, ni evropske integracije - mi smo izgubili sposobnost da razumemo ekonomske procese, organizaciju rada, ciljeve obrazovanja, socijalnu politiku svog doba i zato toliko zaostajemo. (Tomislav) Nikolić, (Aleksandar) Vučić, (Ivica) Dačić i (Mlađan) Dinkić, složni ili posvađani, taj problem ne mogu da reše", kazao je Jovanović.

Tanjug

Pogledajte još