Albanci napali đake Srbe, tuča sprečena jer su učenici u poslednjem momentu ušli u autobus

0

Grupa Albanaca srednjoškolaca napala je u Kosovskoj Kamenici Srbe osnovce dok su posle nastave čekali školski autobus, izjavio je predsednik opštine Kosovska Kamenica Boban Jevtić i dodao da je u selu Rajanovac zapaljena jedna prazna srpska kuća.

Jevtić je agenciji Beta rekao da su osnovci napadnuti sinoć i da je kuća juče zapaljena.

Predsednik Opštine je naveo da je to od početka školske godine peti napad na srpske đake koji pohađaju Osnovnu školu “Desanka Maksimović” i dodao da nije bilo teže povređenih jer je školski autobus stigao kada je počela tuča.

Na grupu od 20 srpske dece iz sela Berivojce, koja je ispred dvorišta škole čekala školski autobus, nasrnula je grupa od 20 albanskih srednjoškolaca. Počela je tuča, ali je srećom u tom trenutku naišao školski autobus, vozač je otvorio vrata i deca su kao na filmu uskakala unutra bežeći od napadača“, rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da je zbog učestalih napada albanske na srpsku decu u toj školi dogovoreno sa Kosovskom policijom da njihova patrola dežura dok deca čekaju autobus, ali da sinoć nije bilo patrole na uobičajenom mestu zbog čega je, po njegovom mišljenju, i došlo do incidenta.

Osnovna škola “Desanka Maksimović” je jedna od retkih srpskih škola u Kosovskom pomoravlju koja deli isto dvorište sa albanskom osnovnom školom, dok se u krugu od 50 metara nalazi i albanska srednja škola.

Jevtić je naveo da bezbednosna situacija u opštini Kosovska Kamenica nikada nije bila dobra, ali je nizom poslednjih incidenata dodatno pogoršana.

Bezbednosna situacija je takva da roditelji razmišljaju da li da više šalju decu u školu. Ovakvi incidenti nas podsete gde smo i šta smo i da tu gde smo nećemo imati mira”, rekao je Jevtić.

(Beta/ RTS)

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.