Posao za 250 medicinskih tehničara u Nemačkoj

Sporazum su potpisali direktor te službe Dejan Jovanović i generalna direktorka Centrale za rad sa strancima i stručno posredovanje Monika Varnhagen.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm, koji je prisustvovao potpisivanju, istakao je da je to prvi sporazum te vrste koji je Nemačka zaključila sa nekom drugom državom, javlja RTS.

Polazište za potpisivanje sporazuma je taj što Nemačka ima manjak osoblja za zdravstvenu negu dok u Srbiji postoji višak medicinskih tehničara i bolničara, rekao je Vilhelm. Sporazum je ograničen na taj višak radnika i ne odnosi se na deficitarna zanimanja.

"Sporazum ima dvostruki značaj - da manjak na nemačkom tržištu rada bude pokriven i da u Srbiji omogućimo nezaposlenima da nađu novu perspektivu i da počnu da rade u Nemačkoj", naveo je ambasador.

Direktor NSZ-a Jovanović je naveo da će u prvom krugu priliku da dobije posao u Nemačkoj dobiti 250 medicinskih tehničara, ali da postoji potencijal za zapošljavanje i većeg broja ljudi.

Jovanović je ukazao da na evidenciji NSZ trenutno ima oko 12.000 medicinskih tehničara, od kojih oko 2.000 sa završenom visokom medicinskom školom.

"Prosek zapošljavanja medicinskih radnika u Srbiji je oko dve i po godine i mi smo dužni da tim ljudima pomognemo da nađu posao u zemlji ili u inostranstvu", naveo je Jovanović.

Jovanović je dodao da je od nemačkih kolega dobio informaciju da će plata medicinskih tehničara iz Srbije u Nemačkoj u bruto iznosu biti oko 2.200 ili 2.300 evra, odnosno oko 1.600 evra neto.

Jovanović je dodao da postoji mogućnost i za veće zarade nakon što polože državni ispit u Nemačkoj kojim bi se njihova diploma izjednačila sa tamošnjim, ukazavši da će oni biti angažovani u bolnicama, klinikama i gerontološkim centrima.

Prvi tehničari u aprilu u Nemačkoj

Direktor NSZ je rekao da bi prvi medicinski tehničari put Nemačke mogli da krenu već u aprilu, napomenuvši da će oni koji ne govore nemački, a zadovoljavaju druge uslove, dobiti mogućnost da u Srbiji prvo savladaju jezik.

Biće, dodao je, organizovan i orijentacioni trening koji će u Srbiji, uz podšku NSZ, spovoditi nemačka Agencija za tehničku pomoć.

Varnhagen je rekla da Sporazum stvara priliku zapošljavanje onih koji u kratkoročnoj perspektivi neće moći da nađu posao u Srbiji. Varnhagen je istakla da će od ovog modela imati korist i nemačko tržište i Srbija, a pre svega nezaposleni.

"Nemačka bi mogla da primi i 12.000 medicinskih tehničara, ali pitanje je kakva će biti zainteresovanost", navela je Varnhagen i dodala da će znanje nemačkog jezika biti prednost.

Trenutno ne postoji mogućnost da u Nemačku dođu i radnici drugih profila iz Srbije, rekla je Varnhagen i dodala da visokoobrazovani građani Srbije mogu dobiti boravišnu i radnu vizu u Nemačkoj, posebno ako je reč o lekarima i IT inženjerima.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Dragi Vidojević je rekao da je privredni ambijent u Nemačkoj već decenijama poželjno odredište za radnu snagu iz Srbije i da naši radnici koji su tamo radili imaju pozitivna iskustva.

Vidojević je naglasio da je za medicinske tehničare koji budu dobili posao u Nemačkoj organizovan odlazak i obezbeđena podrška prilikom "uključivanja" na nova radna mesta.

RTS

Pogledajte još