Đoković posle dva sata i 43 minuta izgubio od Nadala

BEOGRAD, 19. aprila 2009. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković izgubio je od najboljeg igrača sveta Rafaela Nadala iz Španije sa 1:2 (3:6, 6:2, 1:6) u finalu turnira Masters serije u Monte Karlu.

Đoković nije uspeo da osvoji 13. titulu u karijeri, a posle Dubaija i drugu u ovoj sezoni, ali je Nadalu, koji je turnir u Monte Karlu osvojio i rekordni peti put uzastopce, pružio snažan otpor, pošto je Španac do pobede stigao posle dva sata i 43 minuta igre.

Nadal je u duelu sa Đokovićem izgubio prvi set u Monte Karlu još od finala 2006. godine, kada je sa 2:1 pobedio Rodžera Federera. Pobeda nad Đokovićem Nadalu je bila 27. uzastopna na tom turniru.

Finalni meč u Monte Karlu bio je i 16. susret dvojice tenisera, a Nadal je ostvario 12. pobedu, uključujući i sedmu na šljaci na kojoj ga Đoković za sada nije pobedio.

Nadal je tako stigao do 34. titule u karijeri, a treće ove godine, pošto je već bio najbolji na Otvorenom prvenstvu Australije i turniru Masters serije u Indijan Velsu.

Đokoviću je ove godine igrao u tri finala, pobedio u Dubaiju, a izgubio na turnirima Masters serije u Majamiju i sada u Monte Karlu.

Treći teniser sveta je, uprkos toga što je na kraju izgubio, u finalu Monte Karla pružio jednu od najboljih partija ove godine.

Početak nije nagoveštavao takvu igru, pošto je Nadal već u prvom gemu napravio brejk, ali je Đoković uzvratio i ubrzo stigao do vođstva od 3:1.

Nadal je, međutim, odmah vratio brejk zaostatka, a potom osvajanjem prvog gema pri svom servisu stigao i do izjednačnja od 3:3.

Ključni gem prvog seta bio je sedmi u kome je Nadal imao tri brejk lopte, ali je Đoković preokrenuo i stigao do prilike da povede sa 4:3.

Đoković je, ipak, promašio odlučujući forhend pri kome je i povredio leđa, što je uzrokovalo i privremeni pad u igri. Tri uzastopne greške Đokovića Nadalu su donele novi brejk i vođstvo od 4:3.

Meč je do tog trenutka trajao 53 minuta, ali je Nadal poslednja dva gema prvog seta osvojio mnogo lakše i za dodatnih šest minuta, uključujući i 180 sekundi tokom kojih su lekari ukazivali pomoć Đokoviću, rešio prvi set u svoju korist.

Đoković je, međutim, uspeo da se u drugom setu vrati u meč i već u prvom gemu napravi brejk, a ubrzo stigne i do vođstva od 2:0.

Nadal je u četvrtom gemu imao dve uzastopne brejk šanse za izjednačenje i činilo se da će u toj nameri i uspeti, pošto je Đoković bio vidno nervozan što je i pokazao bacanjem reketa.

Srpski teniser je, ipak, stigao do đusa, potom je spasao još jednu brejk loptu Nadala i poveo sa 3:1.

Ohrabrenn tim preokretom Đoković je osvojio dva naredna gema, poveo sa 5:1, a drugi set osvojio sa 6:2.

Poslednji set praktično je odlučen u prva tri gema koji su trajali više od pola sata.

Đoković je u prvom gemu imao ukupno tri brejk prilike, ali je Nadal uspeo da stigne do vođstva od 1:0, pošto je srpski teniser prethodno još jednom nervozno lupao reketom o zemljanu podlogu.

Nadal je u drugom gemu stigao i do vođstva od 2:0, iako je Đoković prethodno četiri puta servirao za izjednačenje.

Đoković je, ipak, uspeo da u trećem gemu nadoknadi brejk zaostatka, pošto je iskoristio treću priliku i rezultat smanjio na 1:2.

Najbolji teniser sveta je, međutim, meč prelomio u četvrtom gemu u kome je zahvaljući agresivnom početku brzo stigao do vođstva od 40:15, a potom iskoristio drugu brejk priliku i poveo sa 3:1.

Taj gem je, činilo se, presudio pobednika, pošto je Đoković ostao demoralisan i bez snage, pa je Nadal rutinski priveo meč kraju.

Turnir u Monte Karlu igrao se za nagradni fond od 2.750.000 evra.

Pogledajte još