Očna klinika u katastrofalnom stanju, obnova počinje sledeće sedmice

"Poslali smo zahtev Ministarstvu zdravlja i mislim da će već iduće nedelje moći da počnu radovi... Ministarka zdravlja (Slavica Đukić Dejanović) je odgovorila da će ona hitno reagovati, a u pitanju je trenutno suma od 300.000 evra", rekao je Ristić na konferenciji za novinare u zgradi KCS-a.

Prema njegovim rečima, od tih 300.000 evra, trećina bi bila izdvojena za rekonstrukciju krova, dok cenu ostalih radova nije mogao da precizira.

On je rekao da je Kliničkom centru Srbije za 2013. godinu za nabavku najneophodnije opreme namenjeno milion evra, ali je dodao da ta zdravstvena institucija ima 41 radnu jedinicu, tako da taj novac nije dovoljan.

"Ako to podelite na svaku jedinicu, to je oko 20.000 evra i s tim ne možete da okrečite ili da popravite stepenice. Jasno je da su mogućnosti jako ograničene", istakao je Ristić i dodao da su zgrade u okviru KCS-a stare i više od 100 godina.

Direktor Klinike za očne bolesti Ivan Stefanović rekao je da je, prema projektu CIP-a, izračunato da bi rekonstrukcija Dečjeg odeljenja Klinike za očne bolesti koštala nešto više od 30 miliona dinara.

"Prema orijentacionim ciframa, cela Očna klinika, sve tri zgrade, prva zgrada koja se sleže, druga koja je pukla i treća koja je u najboljem stanju, mogla bi da bude rekonstruisana za oko tri miliona evra", rekao je Stefanović.

Glumica Ivana Mihić, koja je pokrenula akciju za pomoć rekonstrukciji Očne klinke, rekla je novinarima da na osnovu ličnog iskustva zna koliko je loša situacija u toj ustanovi. Ona je rekla da je akciju pokrenula pre dve godine i dodala da će ona sada biti ponovo nastavljena.

Na društvenoj mreži Fejsbuk 15. januara su objavljene slike prostorija Dečjeg odeljenja Klinike za očne bolesti u Pasterovoj ulici koja je u katastrofalnom stanju.

Na slikama se vide ispucali i vlažni zidovi, pocepani dušeci na krevetima, bubašvabe po podu, neuredna kupatila, uništene stolice i fotelje. Fotografije je objavila Andrijana Erić iz Inđije koja je sa detetom boravila na klinici u decembru prošle godine.

Pomoć iz Norveške
Na konferenciju za novinare, putem "Skajpa", uključila se Margita Gudmunson iz Norveške koja je sa prijateljima na društvenoj mreži Fejsbuk otvorila grupu "Tamo daleko - Pomoć deci Srbije iz Skandinavije i dijaspore" kako bi prikupili novac, između ostalog, i za rekonstrukciju Očne klinike.

"Videli smo slike koje na Fejsbuk postavila Andrijana Erić i napravili smo grupu kako bi prikupili novac. Trebaće nam malo vremena, ali želimo da pomognemo i za sada nas ima oko 50", rekla je Gudmunsonova.

Ona je ocenila da se nada da će se njihovoj akciji pridružiti što veći broj ljudi i zatražila da im se dostavi spisak neophodnih stvari koje treba prikupiti za rekonstrukciju.

(Novi magazin, Beta)

Pogledajte još