Pogledajte kako je počela proslava 17 vekova Milanskog edikta (VIDEO)

Svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej, koji su kopredsednici Organizacionog odbora, kao i predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica, a domaćin večeri je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ceremonija je počela čitanjem edikta, a na programu je nastup hora Sretenjskog manastira iz Rusije.

Večerašnjom svečanošću započeta je realizacija projekata "Milanski edikt 313 - 2013, Srbija" koji će u Srbiji trajati do kraja oktobra, do kada će biti održan niz prigodnih manifestacija, predstava i izložbi.

Centralni skup će, kako je planirano, biti održan takođe u Nišu 6. oktobra, kada se očekuje dolazak najviših predstavnika pravoslavnih i Rimokatoličke crkve, kao i hrišćanskih vernika iz sveta.

Rimski car Konstantin Veliki (272-337), rođen u Naisusu (Niš), potpisao je 313. zakonski tekst kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana.

Prema predanju, Konstantinove vizije i snovi u kojima mu se ukazao labarum ili Hristov monogram i reči: "Pod ovim znakom ćeš pobediti" (In hoc signo vinces) usmerili su ga u bitku u kojoj je pobedio nadmoćnijeg protivnika, tako da je sled događaja bilo donošenje akta o toleranciji prema hrišćanima.

"Danas smo, dakle, doneli spasonosnu i pravičnu odluku da apsolutno nikome ne bude uskraćeno pravo da izabere i sledi božju službu hrišćanske religije i da svakom bude slobodno da um svoj okrene onoj religiji za koju smatra da je u skladu s njegovim stavom, tako da to božanstvo nama bude blagonaklono, brine o nama i pruži nam svoju brigu i zaštitu", navedeno je u ediktu koji su potvrdili svojim potpisima savladari, carevi Konstantin i Licinije.

Pogledajte kako je izgledao početak svečanosti.

(Tanjug.rs)

Pogledajte još