Ivica Dačić: Sa Prištinom postignut privremeni dogovor o carinama

"Dogovorili smo se da novac od naplate carina ide u poseban fond za razvoj opština na severu Kosova, koji će biti formiran pod okriljem Evropske unije", rekao je Dačić novinarima nakon radne večere sa Ešton i Tačijem koja je trajala više od pet sati i završila oko jedan sat posle ponoći.

Premijer Srbije je istakao da je to rešenje privremenog karaktera i da tek treba utvrditi neke tehničke detalje, ali da je ovaj dogovor u skladu sa nacionalnim interesom i stavom kosovskih Srba da ne plaćaju carine prištinskim institucijama.

Dačić je rekao da su razgovori bili otvoreni i da je prvi put na ozbiljan način otvoreno pitanje paralelizma institucija i specijalnog odnosa prema srpskom narodu koji živi na Kosovu.

"To je suštinsko pitanje koje se ne može rešiti za jedno veče, ali je put prema rešenju otvoren", istakao je premijer Srbije, obrazlažući da rešenje leži u formiranju novih institucija na severu koje će biti prihvatljive i za Prištinu i za kosovske Srbe, kao i da će o ovom pitanju biti reči i tokom budućih susreta.

"Važno je da do aprila ostvarimo napredak u dijalogu, u skladu sa skupštinskom Rezolucijom i nacionalnim interesima"
, rekao je Dačić, naglašavajući da je optimista kad je reč o izgledima Srbije da do početka jula dobije datum početka pregovora o pridruživanju EU.

On je ocenio i da su bilateralni razgovori koje je juče vodio sa Filipom Rikerom, američkim diplomatom zaduženim za Balkan i sa Ketrin Ešton bili izuzetno pozitivni, i da se takav ton u vezi sa Srbijom nije čuo u poslednjih dvadesetak godina.

Iz kabineta Ketrin Ešton je u pisanom saopštenju potvrđeno da su dvojica premijera zaključila privremeni dogovor o naplati carina, akciza i PDV-a na prelazima na administrativnoj liniji između centralne Srbije i Kosova.

"Imali smo dug i konstruktivan razgovor i dogovorili se da se radi intenzivnog dijaloga ponovo sretnemo u februaru, kada se nadamo da ćemo postićoi značajan napredak u skladu sa zaključcima Evropskog saveta iz decembra 2012", piše u saopštenju Ketrin Ešton.

Dačić će danas pre podne u Briselu razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Herman Van Rompejom.

(Blic)

Pogledajte još