Putari vs. Saša Mirković: Država nije uplatila novac za čišćenje snega

0

Dok estradni menadžer i novi pomoćnik ministra saobraćaja Saša Mirković tvrdi da će putari biti spremni za sneg, oni apeluju da nemaju novca jer im država nije uplatila ni dinara.

Ministarstvo saobraćaja uporno u ime putara obećava čiste puteve u Srbiji, a za zimsko održavanje poslednja dva meseca država JP “Putevi Srbije“ nije dala ni dinara. U Upravi za trezor Ministarstva finansija kažu za da novac nije uplaćen zbog zagušenja u sistemu na kraju godine i da razlog za kašnjenje nije nedostatak para.

Sredstva su obezbeđena u budžetu Srbije i biće isplaćena u ovoj godini odmah po usvajanju programa o korišćenju sredstava u Vladi Srbije. Do zastoja je došlo jer je poslednjeg dana 2012. u Upravi za trezor bilo više od 10.000 zahteva za isplatu, te je došlo do zagušenja sistema, pa neki nalozi nisu realizovani – poručuju iz Uprave za trezor.

Para, kako tvrde u Trezoru, ima, ali po svemu sudeći ne i na računu JP “Putevi Srbije“. Država ne plaća “Putevima Srbije“, a oni duguju preduzećima angažovanim na zimskom održavanju saobraćajne mreže. I sve to se dešava usred zime, zbog čega putari upozoravaju da bi finansijski kolaps mogao lako da se preslika i na stanje na putevima.

Nemamo para jer država nije uplatila novac. Sredstva predviđena budžetom za zimsko održavanje još nisu preneta “Putevima Srbije”. Nisam dobio 500 miliona dinara iz subvencija, koliko je predviđeno za decembar, a sada čekamo i novac za januar, a to je negde oko 800 miliona dinara. Bez tih sredstava ne znam kako mogu bilo kome da platim – kaže V.d direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak.

Gruba procena Sindikata putara Srbije je da im država duguje bar dve milijarde dinara. Radnici ne primaju plate, a preduzeća nemaju para da kupe naftu i obezbede osnovna sredstva za rad. U PZP “Valjevo“ i PZP “Kruševac“ zaposleni čekaju isplatu prve polovine septembarske i oktobarske plate. Preduzeću “Bačka put“ iz „Puteva Srbije“ duguju 100 miliona dinara. Ko može te radnike koji ne primaju platu mesecima da natera da izađu i čiste puteve. S kojim pravom to neko može da traži? – pita se predsednica Samostalnog sindikata putara Sonja Vukanović.

Ovi problemi, međutim, ne brinu novog pomoćnika ministra saobraćaja Sašu Mirkovića.

Nema nikakvih problema oko para, putarska preduzeća koja rade na zimskom održavanju će biti spremna. To odgovorno tvrdim. A što se tiče dugovanja, to nije u domenu mojih nadležnosti. Koliko ko tu tačno duguje ja ne znam, ali će ceo problem biti rešen veoma brzo, u to sam siguran. Već danas bi ministar Mrkonjić i direktor “Puteva Srbije” trebalo da odu na sastanak u Ministarstvo finansija – kaže Mirković koga je ministar Milutin Mrkonjić, nakon preuzimanja funkcije pomoćnika, imenovao za čoveka koji će ubuduće biti zadužen za čišćenje snega.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.