Vuk Jeremić: I Klif Ričard je svirao "Marš na Drinu" (VIDEO)

U otvorenom pismu Jeremić se osvrće na proslavu pravoslavne nove godine i koncert koji je 14. januara održan u Generalnoj skupštini UN. On ističe da je taj koncert bio nezaboravan a da su nakon toga iznete skandalozne i maliciozne tvrdnje o pesmi "Marš na Drinu" koja je napisana pre jednog veka povodom odbrane Srbije od agresora u Prvom svetskom ratu.

- Maliciozna tumačenja pesme koja je izvedena na bis "Marš na Drinu“ tiču se njene navodne zloupotrebe tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije. Uz dužno poštovanje prema svim žrtvama tih tragičnih konflikta, ovi napadi predstavljaju žalosne pokušaje da se izvrne značenje muzičkog dara koji smo ponudili svetu prošlog ponedeljka i predstavljaju duboku uvredu za srpski narod. Napisana pre jednog veka "Marš na Drinu“ je pesma koja zauzima središnje mesto u našem sećanju na odbranu od agresora u Prvom svetskom ratu, tokom koga je Srbija izgubila trećinu svog muškog stanovništva u brojnim bitkama u kojima smo se borili na strani Saveznika - piše Vuk Jeremić.

On dodaje i da je izuzetno ponosan na "Marš na Drinu“ i podseća da je ta pesma u proteklim decenijama izvođena nebrojeno puta, ne samo na Balkanu, već i širom sveta, od strane poznatih umetnika poput Klifa Ričardsa i Četa Atkinsa.


- Pozitivan utisak koji je ostavio na probranu međunarodnu publiku na koncertu u ponedeljak, samo je još jedno svedočanstvo veličine ovog umetničkog dela. Odlučili smo da podelimo ovu pesmu sa celim svetom, uz jasnu propratnu poruku mira upućenu sadašnjim I budućim generacijama - navodi Jeremić u otvorenom pismu.

On podseća i da u Evropi postoji ustaljena tradicija da se novogodišnji koncerti završavaju popularnim marševima, pretvorenim u poruke mira. To je slučaj sa Štrausovim „Radeckim maršom“ na kraju bečkih koncerata, a tako je bilo i sa „Maršom na Drinu“ prošlog ponedeljka u Njujorku.

- Uprkos ovim neutemeljenim napadima, nastavićemo sa nasim iskrenim naporima, usmerenim na postizanje suštinskog pomirenja na Balkanu i širom sveta - zaključio je Vuk Jeremić.

UN izrazile su sinoć žaljenje ukoliko je nekog uvredilo izvođenje pesme "Marš na Drinu" na koncertu u Generalnoj skupštini UN.

Prethodno su društvo iseljenika iz BiH u SAD i Udruženje Srebreničke majke generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu uputile protestno pismo u kome su navele da je koncert 14. januara u UN bio skandalozno ponižavanje žrtava genocida u BiH jer je orkestar svirao "ozloglašenu i nasilničku srpsku nacionalističku pesmu 'Marš na Drinu'".

Kabinet predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića je sinoć saopštio da je reč o žalosnom pokušaju da se izvrne značenje pesme.

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.