Suđenje Ratku Mladiću, svedok tvrdi da je Drina masovna grobnica Muslimana u Foči

Bivši pritvorenik koji je u KPD bio od aprila 1992. do jula 1993, posvedočio je da su pripadnici srpskih snaga u tom zatvoru Muslimane držali u nehumanim uslovima, zlostavljali i ubijali.

Po optužnici protiv tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Mladića (69) Foča je jedna od sedam opština u kojoj je progon Muslimana i Hrvata, koju su sprovele snage pod njegovom komandom, poprimio razmere genocida. RM-046 izjavio da je da je "veliki broj ljudi odveden i niko ih više nije video žive".

Drugi su u pritvoru umrli od zlostavljanja i bolesti. Svedok iz čijeg iskaza proizlazi da je lekar, posle rata je učestvovao u ekshumacijama pet grobnica u kojima su pronađeni posmrtni ostaci zatočenika iz KPD Foča, javlja Beta.

Opisujući odvođenje 45 pritvorenih Muslimana, 17. septembra 1992, svedok je kazao da su "oni svi bili ubijeni" iako su, prema dokumentu srpskih vlasti, prikazanom u sudnici, bili "oslobođeni zato što je utvrđeno da nisu počinili ratne zločine nad srpskim narodom".

"Mnogi od njih su ekshumirani, a karakteristično je da nisu bili bacani u istu masovnu grobnicu, nego u više", kazao je RM-046, naglašavajući da je "Drina bila najveća grobnica". Sugerišući da su muslimanski zatočenici bili odvođeni i ubijani "iz odmazde" za gubitke koje je VRS trpela na ratištima, svedok je rekao je da ga je "doktor Dragović" koji je lečio pritvorenike, upozorio da će za svakog srpskog vojnika poginulog tokom ofanzive na Goražde biti ubijeno "tri do pet Muslimana" iz KPD Foča.

"I zaista se to desilo", rekao je RM-046. U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović sugerisao je svedoku da je bio uhapšen zbog svog političkog angažmana u Stranci demokratske akcije.

"Ne, uhapšen sam zato što sam Musliman i što sam se zalagao za drugu opciju", odgovorio je svedok, naglašavajući da je ta opcija bila suprotna stavu Srpske demokratske stranke da Srbi i Muslimani više ne mogu živeti zajedno. RM-046 je negirao da su među pritvorenima bili pripadnici "Zelenih beretki" i Patriotske lige, tvrdeći da su svi u KP domu bili civili.

Na pitanje branioca Stojanovića, svedok je potvrdio da su čuvari u zatvoru bili radnici Ministarstva pravde RS, a ne pripadnici VRS. RM-046 je u julu 1993. bio prebačen u zatvor Kula gde su "uslovi bili isti".

Godinu dana kasnije, oslobođen je u razmeni zarobljenika. Svojom odlukom, optuženi Mladić danas nije prisustvovao većem delu zasedanja kako bi se sreo sa ministrom pravde Srbije Nikolom Selakovićem koji je u sudskom pritvoru u Sheveningenu obišao Srbe optužene i nepravosnažno osuđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.

U sudnicu, optuženi se vratio tek krajem rasprave. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje "plavih šlemova" UN za taoce, 1992-95. Suđenje Mladiću biće nastavljeno iduće nedelje.
Beta

Pogledajte još