Odlični odnosi su interes i Srbije i Crne Gore

Oni su na konferenciji za novinare istakli da su dve države opredeljene za unapređenje odnosa u svim oblastima te da je to od obostranog interesa.
"Mi delimo zajedničke vrednosti i ciljeve, odnosno imamo mnogo toga zajedničkog . Zato je neprirodno da Srbija i Crna Gora nemaju najbolje moguće odnose", kazao je Nikolić, ističući da Beograd gleda na Crnu Goru kao državu sa svojim suverenitetom i punopravnim članstvom u Ujedinjenim nacijama.

Vujanović je ocenio da odnosi Crne Gore i Srbije treba da budu za primer, ne samo u regionu, već i na globalnom planu.
"Odnosi Crne Gore i Srbije u poslednje vreme idu uzlaznom putanjom i naša je obaveza da damo puni doprinos takvim nastojanjima", istakao je crnogorski predsednik.

Nikolić je poručio je da u Crnu Goru nije došao da bi vodio kampanju, jer nije ni znao da su danas raspisani predsednički izbori, zbog čega je poručio da ga u Crnoj Gori sigurno neće videti "od danas pa dok ne budu završeni izbori".

Dodao je da kad je pominjao da je potrebno da se predstavnici srpskog naroda uključe u vlast u Crnoj Gori nije mislio na predsedničke izbore, već na sve nivoe vlasti od mesne zajednice do lokalne samouprave i nadalje.

To što je Srbima u Crnoj Gori poručio da treba da izađu iz opozicije, objasnio je, ni u kom slučaju ne vidi mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore, već kao način da se uključe u rešavanje bitnih pitanja.

Spor između Srpske pravoslavne crkve i kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve, po rečima Nikolića, ne opterećuje odnose dve države, a kad bi se to desilo, poručio je, sigurno bi se i sam umešao u rešavanje tog problema.

Vujanović je, s obzirom da je Crna Gora građanska država, rekao da će se crkveno pitanje rešavati u skladu sa takvim opredeljenjem i Ustavom Crne Gore.

Govoreći o privrednoj saradnji predsedniim Nikolić je kazao da su srpske firme su zainteresovane za Luku Bar, što podrazumeva da su u slučaju da Crna Gora odluči da menja vlasnika u toj kompaniji, pojedinci, firme i fondovi iz Srbije spremni da učestvuju na tenderu.

Takođe, podsetio je da će Srbija ući u rekonstrukciju pruge Beograd-Bar od ruskog kredita, te da će posle pregovora u Azerbejdžanu krenuti izgradnja autoputa ka Crnoj Gori.

Crna Gora podržava Srbiju u nastojanju da što pre dobije datum pregovora sa Evropskom unijom, ponovio je Vujanović raniji stav i dodao da je to interes čitavog regiona, te da je Crna Gora spremna da sa svojim iskustvima pomogne i podrži evropski put Srbije.

Kad je reč o pravima srpske zajednice u toj državi Vujanović je obećao da će država učini sve da se ona ostvare u svim aspektima i dodao da Podgorica očekuje da će na isti način biti ispoštovana i prava crnogorske zajednice u Srbiji.

Naveo je i da je u mandatu prethodnog predsednika Srbije Borisa Tadića bilo određenog mešanja iz njegovog kabineta u unutrašnje odnose Crne Gore, što, kako je kazao, nije doprinosilo dobrim odnosima dve države, ali za šta su i on i Nikolić imali opravdanja u okolnostima koje su bile teške za tadašnju vlast u Srbiji.

Nikolić se na kraju jednodnevne radne posete Crnoj Gori sastao sa premijerom te zemlje Milom Đukanovićem u vili "Gorica" u Podgorici.

Nikolić je prethodno razgovarao i s predsednikom parlamenta Crne Gore Rankom Krivokapićem.

Predsednik Nikolić, koji Crnoj Gori boravi na poziv predsednika te zemlje Filipa Vujanovića razgovarao je i sa liderom Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, a posetio je i Maticu Srpsku u Crnoj Gori, gde se sastao sa čelnicima te kulturne ustanove.

(Tanjug)

Pogledajte još