Američki psihijatri: Zabranjivanje oružja psihičkim bolesnicima je štetno i diskriminiše ih!

Dugačka je lista napadači koji su vatrenim oružjem usmrtili na desetine osoba, čaki dece, a kojima je zajedničko to da su patili od neke vrste psihičke bolesti. Zbog toga je njujorški zakonodavac u zakon o kontroli oružja ubacio stavku o posebnom tretmanu psihički bolesnih osoba prilikom izdavanja dozvole, što je razljutilo tamošnje psihijatre.

Kerol Bernstajn, bivša predsednica Američkog psihijatrijskog udruženja, veruje da taj zakon ima dobru namjeru, ali neće učiniti mnogo po pitanju zaustavljanja masovne pucnjave.

'Vidim hrpu papirologije koja se predaje jednoj osobi koja ne zna šta bi učinila s tim i uprkos tome niko ne bi bio zaštićen', kaže Kerol.

Novi zakon ne bi zaustavio Adama Lanzu (20-godišnjaka koji je pre mesec dana ubio šest osnovaca i 20 odraslih u osnovnoj školi u Njutaunu). Njemu je dijagnostikovan autizam, ali nije imao istoriju nasilja niti psihičkih bolesti.

Meri Li Gupta, iz Nacionalnog udruženja mentalnih bolesti u Njujorku rekla je da će zakon marginalizovati psihičke bolesnike i obeshrabriće ih da dolaze na terapije.

'Veća je verovatnoća da su ljudi s psihičkim poteškoćama žrtve nasilja, nego što su počinitelji. Mislim da je povezivanje vatrenog oružja s psihičkim bolesnicima dalja stigmatizacija tih ljudi',
zaključila je Meri.

(Izvor: Denvnik.hr)

Pogledajte još