Neki novi klinci: Mladima vikend služi za "lajkovanje" i "šerovanje"

Za razliku od starijih generacija, današnja omladina je gotovo od rođenja bila izložena internetu i sasvim je normalno da se njihove navike i običaji razlikuju, tvrdi Milan Radovanović, pedagog za poremećaje ponašanja i zavisnosti od interneta. Umesto da izađu na vazduh, radije se okupe oko kompa. I to ređe ovako u društvu, pa da zajedno lajkuju-radije budu sami.

Prema statistikama koje vodi “Google trends”, Srbi su na ubedljivom četvrtom mestu po vremenu koje provode na Fejsbuku.

Studenkinja Jelena Vuković smatra da je loša ekonomska situacija glavni krivac za to.

- Nisam u mogućnosti da svakog vikenda sebi omogućim i najskromniji izlazak. Kao student naučila sam da u grad izađem i sa 200 dinara jer smo u društvu navikli da se međusobno krpimo. Ako smo svi švorc, sedenje ispred kompjutera i četovanje na društvenim mrežama je neminovno - kaže Jelena Vuković.

Predstavnici starije generacije sećaju se vremena kada se i bez novca odlazilo u grad i družilo po parkovima i haustorima, dok se posebno negovao kult kućnih poseta. Možda bi i njihovo odrastanje pod velom interneta drugačije izgledalo, a kako tvrde stručnjaci, svaka generacija ima svoje navike i običaje.

- Ne treba biti isuviše strog prema tome jer mladi danas samo žive u svom vremenu, kao što smo mi živeli u našem. Naravno, uvek postoji mogućnost da stvari izmaknu kontroli i da bezopasna zavisnost preraste u ozbiljne poremećaje -
kaže pedagog Milan Radovanović.

Jovan Popović
, ugostitelj iz Beograda, primetio je da su njegovi gosti često više obuzeti svojim mobilnim telefonima, nego druženjem.

- Imam utisak da omladina robuje društvenim mrežama. Više pažnje posvećuju sutrašnjoj reakciji koju će njihove slike i klipovi izazvati na Fejsbuku, nego tome da li su tu noć nekoga upoznali i poveli sa sobom kući - kaže Radovanović.

Činjenica je da će veliki broj korisnika društvenih mreža, koristi mogućnosti mobilnih telefona i svoje internet prijatelje neprekidno obaveštava o najnovijim događanjima u svom životu. Bilo da su u prepunom autobusu, na infuziji ili na pragu novog seksualnog iskustva, Fejsbuk ili Tviter profil ne sme da trpi.

Sa druge strane, obaveštenost i poznavanje aktuelnih događaja nekada se merilo odgledanim filmskim hitovima i preslušavanjem najnovijih albuma svetskih zvezda, dok danas poznavanje klipova na Jutjubu u velikoj meri određuje da li je neko u toku ili ne. Padovi, lomovi, voditeljski i skupštinski lapsusi često imaju više pregleda od trejlera novih filmova i serija na Jutjubu.

(Izvor: 24sata.rs)

Pogledajte još