Veštaci ni posle šest godina "ne znaju" ko je kriv za smrt male Anje Grahovac

- Godinu dana je potrošeno, a ovo je trebalo da bude superveštačenje, koje sve treba da razjasni. Nije nam jasno kako mogu da veštače sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, kada je optuženi bio profesor na tom fakultetu. Evo nas u šestoj godini kako nema našeg deteta, a još čekamo da nam kažu zašto je umrlo - kaže Aleksandar Grahovac za "Blic".

U veštačenju dostavljenom beogradskom Višem sudu, gde se sudi trojici lekara i serviseru aparata za kiseonik, u koje je "Blic" imao uvid, zaključuje se da je Anja umrla usled oštećenja mozga uzrokovanog nedostatkom kiseonika (hipoksijskog oštećenja mozga) i „komplikacija nastalih tokom perioda nadživljavanja” među kojima je i krvna zaraza.

I izveštaju se takođe ukazuje da je oštećenje mozga nastupilo tokom operacije katarakte 21. maja 2007. i da se Anja nije budila iz anestezije ostajući u komatoznom stanju do smrti 4. juna iste godine.

"U konkretnom slučaju, na osnovu podataka u dokumentaciji, nije moguće pouzdano utvrditi koji je bio uzrok nastanka hipoksijskog oštećenja mozga”,
zaključuje se u veštačenju koje je potpisalo sedam profesora i jedan docent Medicinskog fakulteta u Beogradu.

U veštačenju piše da nije obavljena kontrola aparata za kiseonik pre operacije, što je protivno propisima.

Zaključuje se i da devojčica nije umrla zbog maligne hipertermije
, što je bio jedan od četiri različita uzroka ranijeg veštačenja.

Ranije veštačenje su radili profesori Sudsko-medicinskog odbora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, ali ni oni nisu decidno utvrdili uzrok smrti male Anje.

Međutim, u obdukcijskom nalazu sa VMA zaključuje je se da je ona umrla zbog nedostatka kiseonika izazvanog na operaciji katarkte.

U optužnici koja podignuta aprila 2009. navodi se da su lekari prekasno regovali - tek kada je došlo do usporavanja rada srca, smanjenja pritiska u balonu za kiseonik, kada je Anja promenila boju lica i kada su joj usne pomodrele.

Navodi se i da su je ostavili četiri sata u sali iako su znali da ne mogu da joj pomognu s instrumentima na toj klinici.

Suđenje je počelo u 2010. Višem sudu u Beogradu.
Vlasnik klinike „Perfekta“ Dejan Milutinović (45), anesteziolog Stanoje Glišić (74) i oftalmolog Božidar Ilić (75) sa klinike „Ilić“ optuženi su za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi, za šta je kazna od dve do 12 godina zatvora. Serviser aparata za kiseonik Milan Vasiljević (77) optužen je za pomaganje u izvršenju tog krivičnog dela.

(Blic)

Pogledajte još