Jeremić sa Solanom i Renom u Briselu

BRISEL, 20. aprila 2009. (Beta) - Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić će u ponedeljak posle podne u Briselu razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropske unije (EU) o izgledima da se Srbiji do kraja godine ukinu evropske vize i da stupi na snagu trgovinski deo sporazuma EU-Srbija, koji je sklopljen krajem aprila 2008.

Kako su agenciji Beta rekli izvori u Savetu ministara EU, tema razgovora Jeremića sa visokim predstavnikom Unije Havijerom Solanom i evropskim komesarom Olijem Renom biće i razmatranje finansijske podrške evropske dvadesetsedmorice Srbiji kako bi premostila posledice globalne ekonomsko-finansijske krize.

Razmena mišljenja biće obavljena u svetlu činjenice da je Beograd na putu da sklopi za EU važan sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom. Evropska komisija planira da odobri oko 100 miliona evra za podršku budžetu Srbije, a razmatra se i makroekonomska pomoć vladi u Beogradu od nekoliko stotina miliona evra iz fonda pretpristupne pomoći EU balkanskim zemljama. Jeremić je izjavio da "očekuje stavljanje Srbije na belu Šengen listu tokom 2009. godine".

Pogledajte još