Selaković posetio Hag: Od Mladića čokolada, od Pavkovića pita s mesom

Ipak, najbolji domaćin je bio Nebojša Pavković, koji je delegaciji sprskog ministarstva spremio pitu sa mesom, dok je Vujadin Popović srpskoj delegaciji poslao pitu sa sirom, pošto ministar Selaković, zbog nedostatka vremena, nije uspeo da ga poseti.

Posle osmočasovih razgovora sa 13 srpskih pritvorenika, od ukupno 24, Selaković je rekao Tanjugu da su svi susreti bili izuzetno srdačni, kao i da su pritvorenici bili vidno zadovoljni što im je u posetu prvi put došao neko od zvaničnika Vlade Srbije.

Svi pritvorenici, kako oni protiv kojih se vode prvostepeni postupci tako i oni koji očekuju okončanje žalbenog postupka, kako je rekao ministar, i dalje gledaju u državu Srbiju i očekuju njenu pomoć.

- Sve smo upoznali sa koracima koje država planira da učini, između ostalog i kroz izmenu regulative koja se tiče prižanja pomoći i podrške tim našim pritvorenim državljanima i u najskorijem periodu vlada će izaći sa tim merama - kazao je Selaković.

Ministar i članovi delegacije u poseti 13 srpskih pritvorenika Haškog tribunala u zatvoru u Sheveningenu zadržao se više od osam sati.

Selaković je prvi ministar pravde Srbije koji je došao u posetu srpskim pritvorenicima koji iza rešetaka čekaju pravosnažne presude Haškog tribunala zbog optužbi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije.

On je razgovarao sa nekadašnjim komadantm Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, koji je obavestio sud da koristi svoje pravo da ne prisustvuje suđenju u Haškom tribunalu jer želi da se sretne sa ministrom.

Radovan Karadžić se s ministrom susreo nakon sušenja po povratku u pritvorsku jedinicu, posle 16 sati.

Selaković je, takođe, razgovarao sa Dragoljubom Ojdanićem, Radovanom Đorđevićem, Radovanom Karadžićem, Zdravkom Tolimirom, Vinkom Pandurevićem, Vlastimirom Đorđevićem, Nikolom Šainovićem, Sretenom Lukićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem, Momčilom Perišićem...

Franko Simatović je na privremenoj slobodi, a poseta lideru SRS Vojislavu Šešelju u pritvorskoj jedinici nije bila u planu.

Selaković je juče u Hagu razgovarao sa najvišim zvaničnicima Tribunala i preneo im nezadovoljstvo zbog oslobađajućih presuda tog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, kao i u slučaju Ramuša Haradinaja.

(Tanjug)

Pogledajte još