fbpx

Podgorica preuzima svoj deo dugova

Ministri finansija Srbije i Crne Gore, Mlađan Dinkić i Igor Lukšić, i guverneri centralnih banaka, Radovan Jelašić i Ljubiša Krgović, potpisaće danas u Beogradu Sporazum Republike Srbije i Republike Crne Gore o regulisanju članstva u međunarodnim finansijskim organizacijama i razgraničenju finansijskih prava i obaveza.

Na sednici u prošli četvrtak, Vlada Srbije prihvatila je načelni sporazum koji je postignut s Crnom Gorom, a prema dogovoru od 28. juna u Podgorici, Srbija je nastavila članstvo u Svetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnoj banci Saveta Evrope i to s punom kvotom i postojećim članskim ulogom. Kvota Srbije u MMF-u iznosi oko 700 miliona dolara, a Crna Gora je u EBRD-u participirala sa 260 hiljada dolara jedino u 2000. i 2001. godini i taj iznos će Srbija refundirati. Prema tada postignutom načelnom dogovoru, predviđeno je da Crnoj Gori pripadne 5,88 odsto od oko 564 miliona dolara dobijenih u sukcesiji bivše SFRJ, a iznos od oko 33 miliona dolara koje bi Crna Gora trebalo da dobije biće umanjen za 2,5 miliona dolara koje beogradski aerodrom potražuje od Aerodoma „Podgorica“.

Podela dugova koja je urađena 2002. godine, biće osnažena novim sporazumom u Beogradu, tako da će Crna Gora plaćati dugove koje je ranije preuzela, što će činiti i Srbija sa svojim dugovima, a to važi i za klirinške dugove i potraživanja. Crna Gora ukupno preuzima da plati oko 728 miliona dolara spoljnog duga bivše SR Jugoslavije. (“Pregled”)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.