Cvijan sumnjiči Natu Mesarović za korupciju i najavljuje njenu smenu

U intervjuu Tanjugu, Cvijan je ukazao da se šteta nastala lošom reformom pravosuđa meri desetinama miliona evra.

Govoreći o reformi pravosuđa u Srbiji i odluci Ustavnog suda da se na svoje funkcije vrate neizabrane sudije i tužioci, on je najavio da će postojeća mreža sudova biti povećana "koliko je to moguće".

"Zaista nesmotrenom i krajnje nestručnom aktivnošću, na prvom mestu Nate Mesarović, mreža sudova u vreme bivšeg režima smanjena je na 34 suda u celoj Srbiji. Siguran sam da će posle reforme koju sprovodi (ministar Nikola) Selaković sa svojim timom broj sudova u Srbiji biti bar negde oko 70 ili 80, čime će se gradjanima približiti pravda", rekao je Cvijan.

Po njegovim rečima, gradjani moraju da razumeju da su dugovi koji su nasleđeni od strane bivšeg Ministarstva pravde veoma veliki, pa sudovi neće moći da budu otvoreni u svakom gradu, ali će biti učinjeno sve kako bi sudovi bili osnovani u velikim gradovima.

Predsednik skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo pojasnio je da Skupština Srbije neće smenjivati predsednicu Vrhovnog kasacionog suda, već da će samo konstatovati odluku Ustavnog suda - "kako pravnim državama i dolikuje".

"Odluka je stigla i objavljena je u Službenom glasniku. Sada ostaje da se sprovede jedna prilično komplikovana procedura. To bi moglo da se očekuje u februaru, ako sednica Visokog saveta sudstva bude održana 28. januara, kao što je predviđeno", kazao je Cvijan.

Odluku predsednice Vrhovnog kasacionog suda, koja je takođe i predsednica Visokog saveta sudstva, da ne prihvati zahtev za održavane hitne sednice Visokog saveta sudstva, Cvijan je ocenio kao "nedostatak morala u slučaju Nate Mesarović".

"Očekivao sam da će Nata Mesarović imati dovoljno morala da sama podnese ostavku i da time spreči da dalje otvaramo razne druge afere u vezi s njom i njenom porodicom, međutim njeno ponašanje je takvo kakvo je i oni će svakako odgovarati i za neke druge stvari, a ne samo za katastrofu koju je napravila u reformi pravosudja", rekao je Cvijan.

Tanjug

Pogledajte još