Može li oralni seks da izazove rak?

Koje su to najčešća pitanja i zablude što se tiče HPV, oralnog seksa i raka?

Abnormalan Papa test znači da imate visokorizični HPV

Papa test je uobičajen test za ispitivanje žena na cervikalni prekancer ili kancer. Međutim, većina abnormalnih Papa testova nije posledica kancera, već infekcija i niskog nivoa estrogena.

Postoji nekoliko načina ispitivanja na cervikalni kancer. Tradicionalni test se naziva Papa bris. Međutim, postoje i druge metode, uključujući i citologiju baziranu na tečnosti i HPV testiranje.

HPV se češće prenosi putem dodira nego telesnih tečnosti. Kondomi se preporučuju, kako bi smanjili rizik od ove bolesti, međutim nisu dovoljni kao mera prevencije.

Kod oralnog seksa nema rizika od raka

Dok se veza između HPV i raka uglavnom vezuje za grlić materice, onkolozi su tokom 2011. godine dokazali nešto na šta se davno sumnjalo, broj obolelih od oralnog raka koji je povezan sa HPV je u porastu. Tačnije u periodu od 1988. do 2004. godine broj obolelih uvećao se za 225 procenata. Oralni seks može biti jedan od glavnih uzročnika raka, pa obavezno uradite skrining usta i jednjaka.
Pročitaj: Tumor koji raste iz cigarete deo britanske kompanije odvikavanja od pušenja

HPV je ozbiljno i doživotno stanje

Ova tvrdnja nije tačna, jer kod 90 odsto ljudi HPV infekciju rešava vaš imuni sistem.
Pročitaj i: Papa test ipak jednom u tri godine
Genitalne bradavice ukazuju na prekancer

Neke vrste HPV (nisko rizični tipa 6,11,42,43 i 44) uzrokuju benigne izrasline, poznatije kao genitalne bradavice, dok drugi sojevi (tip 16, 18, 31, 45) izazivaju rak grlića materice, vulve, vagine, penisa, anusa i oralne oblasti koja obuhvata grlo, jezik i krajnike. To znači da genitalne bradavice ne ukazuju na rak, a one javljaju se kod svega jedan odsto seksualno aktivne populacije.

HPV vakcina je samo za devojke

Prva HPV vakcina koja se pojavila na tržištu dozvoljena je za upotrebu samo na ženama, međutim tri godine kasnije, dozvolu za vakcinaciju dobili su i muškarci. Postoje dve vrste vakcine koje su odobrene za devojke i žene, dok je za momke i muškarce dostupna jedna.

HPV vakcina preporučuje se muškarcima iz dva glavna razloga. Prvi je to što vakcinisani muškarci neće biti nosioci bolesti, zaštitiće svoj imuni sistem, a samim tim i svoje partnerke. Druga, još važnija stvar je da će se na taj način zaštititi od raka koji se povezuje sa HPV-om. Ovo je bitno jer je broj muškaraca koji oboljeva od raka usne duplje, grla, penisa i analnog raka u porastu.

Izvor: Super žena

Pogledajte još