Uklonjen spomenik OVPBM u Preševu bez incidenata

Oko 200 pripadnika Žandarmerije stiglo je jutros na trg, a potom je bager podigao spomenik i prebacio ga u kamion.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da su posle isteka svih zakonskih rokova, po nalogu Ministarstva pravde, pripadnici Žandarmerije uklonili nelegalno postavljeni spomenik u Preševu, "bez bilo kakvih incidenata i bez upotrebe sile".
"Srbija je pokazala dovoljno strpljenja, ali i poslala jasnu i čvrstu poruku da se zakon mora poštovati i da niko nije jači od države", rekao je Dačić.

U Preševu je, kako javlja Tanjugov izveštač, mirno a na trgu su, po uklanjanju spomenika i odlaska pripadnika Žandarmerije u blindiranim vozila, ostale samo novinarske ekipe.

Tokom akcije, na trgu ispred opštine bili su komandant Žandarmerije Bratislav Dikić sa saradnicima, kao i Slađan Velinović, nacelnik policijske uprave u Vranju i Avdi Bajrami, komandir policijske stanice u Preševu sa zamenicima.

Sa okolnih zgrada, mali broj građana posmatrao je akciju.

Trg ispred opštine na kojem je do jutros stajao spomenik potpuno je očišćen i nema tragova da je sporno obeležje bilo na njemu postavljeno.

Postavljanje nelegalno postavljenog spomenika u Preševu je gotovo dva meseca stalna tema razgovora i Srba i Albanaca na jugu Srbije, a u nalaženje rešenja bili su, pored države i lokalnih vlasti, uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

U sredu je istekao rok koji je Ministarstvo pravde dalo lokalnim vlastima u Preševu da uklone spomenik.

Članovi Udruženja veterana bivše OVPBM dogovorili su se u subotu da danas, na sastanku rukovodilaca opštine Preševo i predstavnika Albanaca iz Preševske doline, predlože premeštanje spomenika iz centra grada u dvorište džamije ili Doma kulture u Preševu, prenela je prištinska agencije Telegraf.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković saopštio je u sredu da će, ako spomenik u Preševu ne bude uklonjen u roku od osam dana, Upravna inspekcija Ministarstva pravde i državne uprave podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv načelnika Opštinske uprave opštine Preševo.

Skupština opštine Preševo donela je 16. januara na vanrednoj sednici Odluku o kulturnim i istorijskim spomenicima, a koja predviđa da se na trgu u centru, pored opštine, može podići spomenik bivšim pripadnicima OVPBM, čime su nastojali da stvore zakonske uslove i legalizuju postavljanje spomenika.

(Tanjug)

Pogledajte još